И Европейският парламент забрани на служителите си използват TikTok


И Европейският парламент забрани на служителите си използват TikTok
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

3960

Европейският парламент също разпореди на служителите си да премахнат китайската социална мрежа TikTok от служебните си устройства. Това се случва седмица след като ЕК наложи същата забрана. Председателят на ЕП Роберта Мецола и генералният секретар Алесандро Киокети решиха от 20 март TikTok да не се използва или инсталира на служебни устройства като мобилни телефони, таблети или лаптопи, предаде AFP. Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

„От тази дата достъпът до TikTok през корпоративната ни мрежа също ще бъде блокиран“, се казва в бележката на генералната дирекция за иновации и технологична поддръжка на парламента, изпратена до 8000 служители на институцията, цитирана от БГНЕС. Тя също „силно препоръчва“ на членовете на ЕП и техните служители да премахнат TikTok от личните си устройства.

Европейският съвет също разпореди подобна забрана миналата седмица.

Причината за всичко това – западните правителства са все по-разтревожени от доказателствата, че китайските технологични компании помагат на Комунистическата партия и разузнавателните ѝ служби да събират огромни количества данни по целия свят, с особен акцент върху важни политически цели и цели в областта на сигурността.

През ноември TikTok призна, че някои служители в Китай имат достъп до данните на европейските потребители.

В понеделник Белият дом също даде на федералните агенции 30 дни да премахнат TikTok от всички издадени от правителството устройства след забраната, разпоредена от Конгреса на САЩ в края на 2022 г.

Държави в Европа също предприемат действия по забрана на TikTok на служебните устройства на високопоставени служители. Парламентът на Дания обяви във вторник, че е наредил на депутатите и служителите да деинсталират апликацията заради „риск от шпионаж“. 

Междувременно турският орган за защита на личните данни глоби TikTok с 1,75 млн. лири за разпространение на лична информация на деца и незаконно събиране на данни, предаде Анадолската агенция.

Решението е взето във връзка с идентифицирането на незаконни действия в социалната мрежа, свързани с обработката и съхранението на лични данни на потребителите, както и много софтуерни недостатъци.

Разследване установи, че след актуализиране на политиката за поверителност на социалната мрежа през януари 2021 г. настройката за поверителност по подразбиране за акаунти на потребители на възраст между 13 и 15 години е променена на „частна“. Същевременно не се е изисквало съгласието на потребителите за файловете „бисквитки“, използвани от социалната мрежа, което също не е в съответствие с турското законодателство, пише БТА. TikTok се разраства: Изгражда още два центъра за данни в Европа

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

TikTok изпревари Facebook и вече е най-теглената социална мрежа

TikTok vs. Facebook: Кой кого копира?

ByteDance отряза американците за TikTok

САЩ се готви да удари TikTok и други китайски приложения

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички