ByteDance няма да продава TikTok на компании от САЩ


ByteDance няма да продава TikTok на компании от САЩ
Снимка: iStock

3123

Китайската компания ByteDance се отказа от продажбата на популярното си приложение TikTok в САЩ, отрязвайки мераците на технологичните гиганти Microsoft и Oracle. Тя отхвърли възможността да предаде алгоритъма на видео платформата си на американски купувач.

Вместо това компанията ще продължи да си партнира с Oracle с надеждата да избегне американска забрана, докато успокоява китайското правителство, разкриха информирани източници на Reuters.

Базираната в Пекин компания преговаряше за продажбата на американския си бизнес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението в страната, ако то не премине в ръцете на американски собственик.

Американските власти гледат на TikTok като заплаха за националната сигурност и се опасяват, че информацията на около 100-те милиона потребители на приложението в САЩ може да бъде предадена на правителството на Китай.

Преговорите за продажба бяха прекъснати от Китай, който актуализира правилата си за контрол на износа миналия месец и трябваше да разреши прехвърлянето на алгоритъма на TikTok на чуждестранен купувач. Според Reuters китайското правителство по-скоро е готово приложението да бъде спряно в САЩ, отколкото да го остави да стане част от принудителна продажба.

Китайците предлагат Oracle да бъде технологичен партньор на ByteDance и да поеме управлението на потребителските данни на приложението в САЩ, съобщиха източниците. Компанията на Лари Елисън преговаря и да вземе участие в американските операции на TikTok.

Тръмп наложи тежки забрани на TikTok и WeChat

Някои от най-големите поддръжници на ByteDance, като инвестиционните фирми General Atlantic и Sequoia, също могат получат миноритарни дялове в американския бизнес на TikTok.

Не е ясно дали Тръмп, който иска американска технологична компания да притежава по-голямата част от TikTok в САЩ, ще одобри сделката. Комитетът по чуждестранните инвестиции на САЩ, който проверява сделки за рискове за националната сигурност, внимателно наблюдава преговорите между ByteDance и Oracle.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички