Тръмп наложи тежки забрани на TikTok и WeChat


Тръмп наложи тежки забрани на TikTok и WeChat
Снимка: Getty Images/Guliver

4060

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви широки ограничения за две популярни китайски социални медии, TikTok и WeChat, което е рязка ескалация в конфронтацията му с Китай и тя вероятно ще доведе до ответни действия. За това предупреждава американското издание The New York Times, цитирано от Агенция "Фокус".

Двете изпълнителни заповеди, публикувани четвъртък и влизащи в сила след 45 дни, забраняват всякакви транзакции с WeChat или TikTok от физически или юридически лица. По същество се утвърждава срока от 45 дни, който Тръмп по-рано даде на компанията Microsoft, за да закупи американския дял на TikTok в САЩ. В случай, че сделка не се осъществи, TikTok вероятно ще бъде забранен в САЩ, както обеща Тръмп по-рано.

Напрежението между САЩ и Китай вече ескалира до нива, които не са наблюдавани от десетилетия поради разривите в геополитиката, технологиите и търговията. През последните месеци служителите на администрацията на Тръмп осъдиха действията на Китай в Хонконг, териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море и усилията му да създаде глобални технологични компании.

В съобщението, с което се обявява указа, Тръмп обвини WeChat, разработен от компанията Tencent, и TikTok на ByteDance, в предоставянето на канал за Китайската комунистическа партия (ККП) за получаване на лична информация на американски граждани, следене на китайските граждани в чужбина и провеждане на кампании за дезинформация в полза на интересите на Пекин.

"Разпространението в САЩ на мобилни приложения, разработени и притежавани от компании в Китайската народна република, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ", отбелязва президентът.

WeChat се използва широко в целия свят, по-специално от хора с китайски произход, които сърфират в приложението, за да общуват с приятели, да четат новини и да извършват бизнес сделки. Подобна забрана може ефективно да прекъсне голяма част от неформалната комуникация между хората в Китай и САЩ. 

TikTok вече води преговори с поне три американски компании, включително Microsoft, относно потенциално придобиване на дела на приложението в САЩ. Миналата седмица Microsoft заяви, че планира да продължи преговорите за закупуване на услугата на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия и ще приключи преговорите до 15 септември.

Заплахата от пряка забрана за транзакции е сериозен удар за ByteDance. Считана за "фабриката за приложения" на Китай, ByteDance е разработчик на повече от 20 популярни платформи, най-известна от които е TikTok.

Използван от повече от 800 млн. души в световен мащаб, TikTok стана популярен заради своите кратки, закачливи видеоклипове, които бързо се разпространяват по каналите на социалните медии.

За мнозина в Китай забраната на WeChat ще бъде по-голям проблем. TikTok не функционира в Китай, където ByteDance вместо това предлага еквивалентна услуга, наречена Douyin. 

WeChat, от друга страна, прескача системата от интернет филтри в Пекин и свързва общности в Китай и извън него. Студентите и живеещите в чужбина, използват приложението, за да поддържат връзка със семействата си, а инвеститорите го ползват за посреднически сделки. В Китай има малко алтернативи на WeChat, тъй като повечето други международни приложения за съобщения са блокирани.

Пекин на свой ред в петък обвини Вашингтон в "произволна политическа манипулация", а TikTok заплаши, че ще повдигне съдебни дела в американските съдилища срещу решението на президента Доналд Тръмп.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички