Тръмп ще забрани TikTok


Тръмп ще забрани TikTok
Снимка: iStock

3247

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще забрани популярното приложение TikTok да работи в страната му, отхвърляйки възможността Microsoft да купи приложението от китайския му собственик ByteDance, предаде CNN Business.

"Що се отнася до TikTok, ние ги забраняваме в Съединените щати", каза Тръмп пред репортери на борда на президентския самолет Air Force One. За целта Тръмп може да използва спешни икономически правомощия или изпълнителна заповед. "Имам тази власт", увери президентът.

Очакваше се държавният глава да издаде заповед, с която да принуди ByteDance да продаде американските операции на TikTok, разкриха източници от администрацията на Тръмп. Това трябваше да разсее тревогите на политиците, че китайската компания и нейното приложение са заплаха за националната сигурност на САЩ. Американските власти внимателно проучват TikTok и ще посъветват президента как да действа.

ByteDance обмисля промени в корпоративната си структура и вече се готви да продаде мажоритарния дял в TikTok. Според New York Times потенциалният купувач е технологичният гигант Microsoft, който вече преговаря с китайците. Тръмп обаче категорично отхвърли сделката като начин за решаване на проблема.

Приложението е все по-популярно в САЩ и други западни страни, превръщайки се в първата китайска социална медия, натрупала голяма маса потребители извън родината си. То е изтеглено рекордните 315 млн. пъти през първите 3 месеца на тази година, което не е постигано от нито една мобилна апликация досега, според аналитичната компания Sensor Tower.

Критиците на TikTok се опасяват, че данните, които събира от своите потребители в САЩ, могат да попаднат в ръцете на китайското правителство. От приложението увериха че съхранявате данните си извън Китай и ще се противопоставят на всякакви опити на Пекин да изземе информацията.

"Данните на потребителите на TikTok се съхраняват в САЩ, при строг контрол на достъпа на служителите. Най-големите инвеститори на TikTok идват от САЩ. Ангажираме се да защитаваме поверителността и безопасността на нашите потребители, докато продължаваме да работим, за да доставим радост на семействата и значими кариери за тези, които създават на нашата платформа", заяви говорителят на TikTok Хилари МакКуейд пред CNN Business.

Експертите по киберсигурност твърдят, че потенциалният риск на TikTok за националната сигурност е до голяма степен теоретичен и че няма доказателства, че данните на потребителите на приложението са били компрометирани от китайското разузнаване.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички