TikTok търси място за още два центъра за данни в Европа


TikTok търси място за още два центъра за данни в Европа
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

2722

Китайската платформа TikTok планира да отвори още два центъра за данни в Европа. Това е обявил един от мениджърите на компанията. Ходът може да смекчи опасенията за сигурността на данните на потребителите, както и да облекчи регулаторния натиск върху компанията, предава Reuters.

TikTok цели да увери правителствата и регулаторите, че съдържанието на личните данни на потребителите не може да се манипулира от Китайската комунистическа партия или някой друг под влиянието на Пекин.

„Напредваме с финализирането на плана за втори център за данни в Ирландия с доставчик на услуги трета страна“, посочва генералният мениджър на TikTok за операции в Европа Рич Уотъруърт. По думите му се водят преговори за създаване на трети център за данни в Европа. Уотъруърт добави, че миграцията на данните на европейските потребители на TikTok ще започне тази година и ще продължи до 2024 г.

Компанията има средно 125 млн. месечни активни потребители в ЕС, което поставя компанията под по-строги изисквания на ЕС за онлайн съдържание, известни като Закона за цифровите услуги (DSA). TikTok изпревари Facebook и вече е най-теглената социална мрежа

DSA се прилага на компании, обслужващи над 45 млн. потребители, като много големи онлайн платформи и изисква от тях да извършват управление на риска, външен и независим одит, да споделят данни с власти и анализатори и да имат кодекс на поведение.

За сравнение Twitter има 100,9 млн. средномесечни потребители в ЕС, на базата на оценка за последните 45 дни. Средният месечен брой потребители възлиза на 278,6 млн. в Google Maps, 274,6 млн. в Google Play, 332 млн. в Google Search, 74,9 млн. в Shopping и 401,7 млн. в YouTube. По-рано тази седмица Meta Platform обяви, че има 255 млн. средномесечно активни потребители във Facebook в ЕС и около 250 млн. средномесечно активни потребители в Instagram за последните 6 месеца на 2022 г. TikTok vs. Facebook: Кой кого копира?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ByteDance отряза американците за TikTok

Instagram ще залага на видеа и става новият TikTok

САЩ се готви да удари TikTok и други китайски приложения

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички