TikTok инвестира 1,2 млрд. евро в центрове за данни в Европа


TikTok инвестира 1,2 млрд. евро в центрове за данни в Европа
Снимка: iStock

1792

Приложението TikTok обяви, че ще инвестира 1,2 млрд. евро в изграждането на центрове за данни в Европа. Компанията ще открие два центъра за данни в Ирландия и един в Норвегия.

Данните на европейските потребители ще бъдат прехвърлени тази година, като ще завърши през следващата. По данни на самата услуга тя има над 150 млн. потребители в Европа, съобщава БГНЕС.

За да отговаря на дългосрочната цел на компанията за изграждане на устойчив бизнес, новият център за данни в Норвегия ще работи със 100% възобновяема енергия (предимно от местна водноелектрическа централа) и ще се възползва от по-хладния климат, като ще може да използва повече естествено охлаждане и да подобри енергийната ефективност. Операциите в Норвегия също ще оползотворяват излишната топлина, която ще се предоставя като енергиен ресурс за нови и съществуващи дейности в околността.

Според TikTok компанията се стреми да съхранява данни в региона, където се намират потребителите, да сведе до минимум прехвърлянето на данни от региона към други и да намали възможността за достъп на служители до данните на потребителите. TikTok се разраства: Изгражда още два центъра за данни в Европа

„Проектът Clover е програма, насочена към създаването на защитен анклав за данните на европейските потребители на TikTok. В рамките на инициативата ще бъдат въведени нови мерки за засилване на съществуващите защити и за по-нататъшно привеждане на цялостния ни подход към управлението на данните в съответствие с принципа на европейския суверенитет на данните“, съобщават от компанията на официалния ѝ сайт.

Това ще добави още едно ниво на контрол върху достъпа до данните. Всеки достъп до данни ще отговаря на съответните закони за защита на данните, но и ще трябва първо да премине през тези портали за сигурност и допълнителни проверки“, се казва още в изявлението.

Горепосоченият процес ще бъде наблюдаван и проверяван от трета страна – европейска компания за сигурност, която ще извършва одит на механизмите за контрол и защита на данните, ще следи потоците от данни, ще осигурява независима проверка и ще докладва за инциденти. В момента TikTok е в процес на обсъждане с трета страна, след което ще обяви повече подробности.

„Вярваме, че прилагането му ще гарантира, че всички 150 млн. души, които ползват TikTok всеки месец, ще се радват на водеща в индустрията защита и сигурност на данните“, посочват от компанията.

Съобщението идва, когато властите в САЩ и ЕС са все по-загрижени дали китайските власти могат да получат достъп до данните на потребителите на TikTok от тези региони, тъй като услугата е собственост на китайската компания ByteDance. Американците скоро може да бъдат лишени от TikTok

В края на февруари ЕК забрани на служителите да използват TikTok на служебни смартфони, като подобно решение преди това беше взето от органите на САЩ. Услугата вече заяви, че съхранява данните на чуждестранните потребители не в Китай, а в САЩ и Сингапур и че китайските власти нямат достъп до тази информация. ЕК забрани на служителите си да използват TikTok на служебните телефони

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

TikTok пуска нова функция, достъпна след заплащане

И Европейският парламент забрани на служителите си използват TikTok

TikTok изпревари Facebook и вече е най-теглената социална мрежа

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички