САЩ заплашва TikTok със забрана, ако не се отдели от китайската компания майка ByteDance


САЩ заплашва TikTok със забрана, ако не се отдели от китайската компания майка ByteDance
Снимка: Kon Zografos/Pixabay

2958

Правителството във Вашингтон заплашва TikTok със забрана в САЩ, ако популярната видеоплатформа не бъде отделена от китайската си компания майка ByteDance. Правителството на САЩ е поискало от китайските собственици на TikTok да продадат дела си от приложението или е възможно приложението да бъде забранено в САЩ, обяви компанията в сряда. Белият дом е отказал да коментира темата пред Bloomberg.

Според медийни публикации компанията смята да отдели ByteDance в краен случай, за да разсее опасенията за сигурността на САЩ. ByteDance потвърди, че 60% от акциите ѝ принадлежат на глобални инвеститори, 20% - на служители, и 20% - на основателите ѝ. Заради близостта на TikTok и компанията майка ByteDance с китайското правителство органите за сигурност в немалко държави се притесняват, че Народната република има достъп до личните данни на потребителите или злоупотребява с тях, за да манипулира общественото мнение. Американците скоро може да бъдат лишени от TikTok

TikTok и американските власти водят преговори от години

Американските власти и TikTok преговарят за изискванията за сигурност на данните вече над 2 години. Не се знае дали китайското правителство ще одобри продажбата. Освен това забраната в САЩ ще срещне значителни правни пречки. Опитът на бившия американски президент Доналд Тръмп да забрани TikTok през управлението си пропадна в американските съдилища.

В момента ByteDance решава дали да подаде съдебен иск, предава Bloomberg, като се позовава на източник. Принудителната продажба на дейността на TikTok по времето на Доналд Тръмп беше спряна, а администрацията на Джо Байдън прегледа рисковете за националната сигурност, породени от приложението за социални медии.

Ръководството на TikTok е обсъждало възможността да се отдели от ByteDance, за да помогне за преодоляване на опасенията за рискове за националната сигурност, обяви и Bloomberg News. Според източник собствениците на TikTok могат да запазят някаква форма на собственост чрез пасивна структура.

TikTok и китайското правителство отричат обвиненията. „Ако целта е защита на националната сигурност, отделянето не решава проблема: промяната на собствеността няма да наложи нови ограничения върху потока или достъпа до данни“, посочи говорителка на TikTok. Според нея най-добрият начин за справяне с опасенията, свързани с националната сигурност, е прозрачна, базирана в САЩ защита на данните и системите на американските потребители с надеждна проверка от трета страна.

Американски служители отдавна показва опасения за националната сигурност по отношение с TikTok. През ноември директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред законодателите, че китайското правителство би могло да използва приложението, за контрол данните или софтуера на милиони потребители, а алгоритъмът за препоръчване, който определя кои видеоклипове ще видят потребителите, „може да се използва за оказване на влияние, ако те решат“.

„Съгласно китайското законодателство китайските компании са длъжни по същество – и тук ще използвам евфемизми – по същество да правят всичко, което китайското правителство иска от тях, по отношение на споделянето на информация или служенето като инструмент на китайското правителство. Това само по себе си е достатъчна причина да бъдем изключително загрижени“, заяви Рей пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите.

Темата се превърна във фокус и на американските законодатели. Няколко законодатели предложиха законопроекти, които да забранят TikTok в САЩ или да наложат продажбата му.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу беше призован да даде показания пред комисия на Камарата на представителите следващата седмица за практиките на приложението за защита на личните данни и сигурността, както и за отношенията на компанията с Китайската комунистическа партия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И на Острова забраняват TikTok

TikTok инвестира милиарди в центрове за данни в Европа

Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

Забраниха и на евродепутатите да използват TikTok

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички