IPO пазарът в САЩ достигна рекордните 171 млрд. долара само за 6 месеца


IPO пазарът в САЩ достигна рекордните 171 млрд. долара само за 6 месеца
Снимка: istock

1436

Процедурите по първично предлагане на акции (IPO) в САЩ не спират да се множат, а набраната сума вече счупи миналогодишния рекорд, въпреки че са изминали едва 6 месеца от настоящата година.

IPO-тата в САЩ са набрали общата сума от 171 млрд. долара от началото на тази година. За сравнение, през цялата минала 2020 година IPO-тата генерираха инвестиции за рекордните 168 млрд. долара, сочат данните на Dealogic, цитирани от Reuters.

Основна причина за резкия скок на IPO-тата в САЩ са високите корпоративни оценки на фондовия пазар, които са подхранени от ниските лихви на Федералния резерв и монетарните стимули, отпуснати заради COVID-19 пандемията.

Тези обстоятелства провокираха вълна от спекулации, които донесоха печалба само не само на традиционните компании, но и на така нар. дружества със специално предназначение (SPAC) – компании, създадени с основна цел набиране на средства чрез IPO.

Очаква се вълната от IPO-та да постигне нови висини през втората половина на 2021 година, като редица големи стартъпи готвят листване на борсата. Сред тях са Didi Chuxing Technology, наричан китайският Uber, онлайн платформата за търгуване на българина Владимир Тенев Robinhood Markets и компанията за електрически автомобили Rivian Automative LLC. Всяко едно от тези листвания ще бъде за милиарди долари, предвиждат експерти.

„Ако пазарите се задържат до нивото, на което се намират сега, ще имаме невероятно натоварени с IPO-та лято и есен”, коментира Еди Молой, ръководител капиталови пазари в Morgan Stanley.

“Дърветата не растат вечно, което означава, че няма да има рекордни обеми всяка година. Но, ако приемем, че това е стабилно, очакваме също така и натоварена 2022 година”, добавя той.

Ако от сметката извадим публичните предлагания на SPAC компаниите, то тазгодишният пазар се движи с темповете от миналата година, като IPO-тата са генерирали инвестиции за 67 млрд. долара досега.

Средната еднодневен доход от IPO в САЩ от началото на годината достига 40.5%, спрямо 28.2% през същия период на миналата 2020 година и 21.7% през 2019 година, сочат данните на Dealogic.

Средната седмична възвращаемост за 2021 година е 35.7%, спрямо 32.2% през 2020 година и 25.5% през 2019 година.

Според експерти, до края на годината IPO-тата в САЩ могат да наберат инвестиции за над 300 млрд. долара – сума, която до скоро бе немислима.

„500 млн. долара се смяташе за доста голямо IPO. В наши дни всичко изглежда вече е в милиарди или над 750 млн. долара плюс. Така, че действително има експлозия в размера на трансакциите.”, казва Джеф Бънзел, глобален ръководител капиталови пазари в Deutsche Bank.

SPAC компаниите наливат масло в огъня

Рекордът на Wall Street се дължи до голяма степен на бума в листването на дружества със специално предназначение (SPAC).

Този вид дружества се листват на борсата с идеята до 2 години след IPO-то да се слеят с частна компания. По този начин частната компания става публична без да се налага да реализира собствено IPO.

Само за първото тримесечие на тази година, публичните предлагания на акции от SPAC компании генерираха близо 100 млрд. долара. За сравнение, през цялата минала 2020 година този вид листвания донесе инвестиции за 83 млрд. долара, по данни на SPAC Research.

От началото на годината SPAC листванията достигат 339 броя с общо привлечени средства от приблизително 105 млрд. долара. Това е близо 2/3 от общата сума по всички IPO-та в САЩ за първите 6 месеца.

През 2020 година тези сделки оформиха по-малко от 1/3 от общата сума по публичните предлагания.

„Оценките са силни, потоците на средства са силни, всички съставки, необходими за активен и успешен IPO пазар остават на линия”, казва Джеф Бънзел от Deutsche Bank.

Бумът на капиталовите пазари привлича компании, които иначе биха останали частни за по-дълго време, което само допринася за рекордните резултати, смятат експерти.

„Заради възхода на SPAC трансакциите, доста компании мислят, че сега е времето да излязат на пазара и да постигнат атрактивна оценка.”, коментира Пол Троп, ръководител капиталови пазари в Ropes & Gray. 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички