Coinbase стана публична с оценка от близо 100 млрд. долара


Coinbase стана публична с оценка от близо 100 млрд. долара
Снимка: Coinbase

3699

Борсата за криптовалути Coinbase Global официално стана публична компания, превръщайки се в първия сериозен крипто играч, който се търгува на Nasdaq. В борсовия си дебют компанията достигна оценка от близо 100 млрд. долара, възползвайки се от резкия скок в цената на Bitcoin, ethereum и други виртуални валути.

Акциите на Coinbase стартираха търговията на цена от 381 долара за лот, което е ръст от над 50% спрямо заложената цена на акция от 250 долара за брой. Дяловете бързо поскъпнаха до 430 долара, след което поеха надолу до цена от 328 долара, което е 30% над заложените цели. При тази цена, оценката на Coinbase възлиза на 86 млрд. долара, предава CNN.

Компанията предприе директно листване на Nasdaq, което е противоположен подход на първичното публично предлагане на акции. На подобен вариант заложиха в близкото минало компании като Roblox, Palantir и Spotify.

Успехът на Coinbase е безспорен, тъй като оценката на компанията е 3 пъти по-висока от оценката на самия Nasdаq, като освен това има по-висока пазарна цена от компанията майка на Нюйоркската фондова борса Intercontinental Exchange.

Много пазарни наблюдатели предвидиха, че книжата на Coinbase ще поскъпнат рязко от заложената първоначална цена от 250 долара, тъй като компанията така или иначе е печеливша, радва се на висок скок в продажбите и нарастващ брой в потребителите. "Когато говорим за Coinbase, това е общо взето крипто събитието на годината", казва Жан-Мари Монети, изпълнителен директор на CoinShares, европейско управляващо дружество за дигитални активи. "Това показва, че Bitcoin е за всеки."

Публичното предлагане превърна изпълнителният директор на Coinbase в едър милиардер. В края на търговския ден в сряда, неговите 39.6 млн. броя акции възлизат на цена от близо 13 млрд. долара.

Coinbase яхна вълната на бурния криптопазар. Цената на Bitcoin, най-популярната криптовалута, скочи над два пъти през настоящата година, като понастоящем се търгува на цена от малко над 63 000 долара, което е близо до историческия максимум за дигиталния актив. По-време на вчерашната търговия Bitcoin достигна за кратко цена от близо 65 000 долара, сочи справка в сайта CoinMarketCap.

Ethereum, криптовалутата с втората най-голяма пазарна капитализация, се радва на троен скок в цената, благодарение на това, че технологията има приложение при трансакции за придобиване на уникални крипто токени. Bitcoin може да достигне 400 000 долара

Цената на Bitcoin получи рамо и благодарение на инвестиции от големи компании като Tesla на Илън Мъск и MicroStrategy. "Листването на Coinbase трябва да привлече допълнително внимание към криптовалутите, което ще помогне за още по-голямата им легитимация", казва Рашид Аджаджа, изпълнителен директор на блокчейн компанията AllianceBlock. "Също така все повече и повече финансови инстутиции навлизат в крипто (пазара)", отчита той.

Поради това, един от ранните инвеститори в Coinbase смята, че въпреки първоначалния скок в цената на акциите на компанията, позицията все още може да се смята за изгодна покупка. "Бихме ли станали инвеститори в Coinbase при оценка от 100 млрд. долара? Да.", казва Матю Льо Мерл, управляващ партньор в Fifth Era & Blockchain Coinvestors, фонд на фондовете, който инвестира в Coinbase преди няколко години. Тогавашният инвестиционен рунд постави оценка на компанията от 8 млрд. долара.

По думите на Льо Мерл, купуване на акции на Coinbase сега, може да се окаже изгодна инвестиция, като придобиване на книжа на Apple, Amazon или Google при техния борсов дебют преди години.

Конкурентите на борсата за криптовалути също са развълнувани от листването. "Дебютът на Coinbase е действително много важно събитие за узряването на крипто индустрията. Компанията е изградила стабилен бизнес и пазарът вярва в това", казва Стив Ерлих, изпълнителен директор на Voyager Digital, брокер на крипто активи. "Това е само началото", добавя той.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички