6 компании инвестират 110 млн. лева, отварят 600 работни места


6 компании инвестират 110 млн. лева, отварят 600 работни места
Снимка: iStock

7071

Шест български фирми инвестират общо 110 млн. лева в разширяване на производството си у нас и ще разкрият близо 600 нови работни места. Пет от компаниите: "Сенид", "ЕЛ БАТ", "Булпротеин", "Агромил България" и на "Блокс Груп България" получават сертификат клас "А" по Закона за насърчаване на инвестициите, а шестата "Матега" – сертификат клас "Б", съобщават от Министерството на икономиката.

От началото на 2020 г. са сертифицирани 32 инвестиции за общо над 854 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 4074 нови работни места. Вложенията са предимно в секторите производство, информационни технологии, здравеопазване и автомобилостроене. 13 проекта са за разширение на съществуваща вече инвестиция, а останалите 19 представляват нови инвестиционни проекти. Най-голям интерес има в сектор производство – 14 проекта, като 5 от тях осъществяват високотехнологично производство.

Инвестицията клас "А" на "Сенид" ООД e за инвестиционния проект "МЕДИКО И БАЛНЕО РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР" в Хисаря, област Пловдив. Рехабилитационният център ще разполага с добре оборудвани лекарски кабинети, както и зали за физиотерапия и лечебна физкултура. Ще бъдат обслужвани над 55 000 посетители годишно, като за целта ще бъдат разкрити над 120 работни места за високо квалифицирани специалисти – медицински и немедицински персонал. Размерът на инвестицията е 41,5 млн. лв.

Вторият проект е на "Блокс Груп България" АД за инвестиция в секторите здравеопазване и социални услуги. В рамките на 3 години ще бъде изграден интегриран център за обслужване на хора, които се нуждаят от рехабилитация, продължително лечение и палиативни грижи, както и домове за възрастни хора в София. Инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 30 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 275 нови работни места.

Сертификат клас "А" получава и инвестиционният проект за изграждане на съвременна фабрика за производство на растителни протеини на "Булпротеин" ООД в индустриална зона-Божурище. Осъществяването на тази инвестиция ще допринесе за диверсификацията на производствения асортимент в границите на Индустриална зона Божурище, което ще създаде предпоставки за привличане на нови инвеститори от подобен високотехнологичен и нишов сектор. Инвестицията е за 9,2 млн. лв. и ще бъдат открити 35 нови работни места.

Четвъртият сертификат клас "А" е за "Агромил България" АД за инвестиционния проект за изграждане на силозно стопанство за съхранение на стока, състоящо се от 6 броя силози в Пловдив. Инвестиционният проект предвижда и изграждане на лаборатория, в която ще бъдат монтирани автоматични машини за взимане на проби, което ще спомогне за бързото приемане на зърното. Инвестицията е на обща стойност 4,51 млн. лв. и ще бъдат открити 12 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас "А" получава и инвестиционният проект на "ЕЛ БАТ", който предвижда изграждане и експлоатация на инсталация за вторични продукти от олово в Долна Баня. Размерът на инвестицията е близо 24 млн. лв., а като резултат от него ще бъдат открити 100 нови работни места.

Проектът на "Матега" ООД, който ще получи сертификат за инвестиция клас "Б" е за изграждане на модерно предприятие на територията на Габрово за производство на метални и дървени компоненти за спортно оръжие. Първоначално е предвидено "МАТЕГА" да функционира като основен доставчик за марките Walther, Umarex и Hämmerli. Целта на дружеството е в бъдеще да се постигне производство на пълен асортимент от компоненти, които да позволяват асемблиране и производство на завършени оръжия. Размерът на инвестицията е 5,72 млн. лв. и ще бъдат открити 40 нови работни места.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички