Българска компания ще строи соларен парк в Северна Македония


Българска компания ще строи соларен парк в Северна Македония
Снимка: pixabay

8268

Българската "Соларпро Холдинг" спечели търг за изграждането на фотоволтаичен парк в Република Северна Македония, съобщават от компанията чрез официалния си сайт. Родната компания бе избрана за участник в публичо-частно партньорство за изграждането, експлоатацията и трансфера на един от двата фотоволтаични парка, които ще бъдат създадени на територията на бивша мина, намираща се в община Осломей в Северна Македония. Инсталираната мощност ще бъде в размер на 50 MW.

Търгът бе проведен в края на миналата седмица, като българската компания се съревновава с три международни конкурента. "Соларпро Холдинг" спечели търга с оферта предвиждаща 18% от бъдещите приходи да отиват към публичния партньор, което е с 80% по-високо предложения спрямо заложеното изискване от 10%, става ясно от думите на Константин Ненов, изпълнителен директор на компанията. Като част от условията, българската фирма е предложила разкриване на 50 нови работни места, предназначени за бивши миньори от региона.

"Много сме горди да бъдем избрани и ще направим най-доброто, на което сме способни за да предоставим отлично технологично решение за устойчиво партньорство", казва Ненов. Това е втората значима инвестиция на Соларпро в Република Северна Македония, след като през 2020 г. компанията спечели наддаване за изграждането на фотоволтаичен парк с мощност 10MW край село Манастирец.

"Соларпро Холдинг" е един от водещите играчи в сферата на зелената енергия в Източна Европа, като предлага пълен набор от енергийни услуги. Компанията оперира и изгражда платформи за възобновяема енергия с обща мощност над 150 MWp в Полша, Унгария, България и Северна Македония, а проектите в етап на разработка са за над 500 MWp.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички