Българската "МАКСКОМ" и австрийската Pierer Group строят завод за 60 млн. лева в Пловдив


Българската "МАКСКОМ" и австрийската Pierer Group строят завод за 60 млн. лева в Пловдив
Снимка: Тракия икономическа зона

22267

Българският производител на велосипеди "МАКСКОМ" и австрийският производител на мотоциклети Pierer Group ще инвестират над 60 млн. лева в изграждането на общ завод за електрически велосипеди. Заводът ще се простира на 131 декара в Тракия икономическа зона близо до Пловдив и ще отвори 1000 нови работни места, съобщават от министерството на икономиката.

Освен електрическите колела във фабриката ще се произвеждат и други видове двуколесни електрически превозни средства. Планира се заводът да започне работа през втората половина на 2023 г., като ще има годишен производствен капацитет от 350 000 превозни средства.

"Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който имаме шанс да сме номер 1 в цяла Европа. Ако успеем да направим така, че 15 на сто от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои", коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков, цитиран от SeeNews. Българската икономика разчита точно на такива конкурентни и успешни компании, допълва Петков.

Австрийската и българската компания създават съвместното предприятие, в което ще притежават по 50% дял. "МАКСКОМ" и Pierer Group работят заедно от няколко години. Изгражда се модерен завод за производство на електрически велосипеди на площ от 130 000 кв. м, а общата инвестиция е 40 млн. евро. Международните доставчици ще имат възможност да създадат производствени мощности на място, посочват от австрийската компания.

Пловдивската компания "МАКСКОМ" започва дейност през 1996 г. През 2001 г. фирмата стъпва на европейския пазар и оттогава над 95% от продукцията ѝ се продава на европейски клиенти. Компанията вече разполага със завод с площ 40 000 кв. м, който има капацитет да произвежда над 400 000 велосипеда от различен тип годишно. Най-популярните марки на компанията са Sprint и Shockblaze, като има възможност да бъдат персонализирани по желание на клиента. Едноличен собственик на компанията е Максим Митков, според данни, публикувани в Търговския регистър.

Pierer Mobility Group е специализирана в производството на мотоциклети, а най-известните ѝ марки са KTM, HUSQVARNA Motorcycles и GASGAS. Компанията е един от европейските технологични и пазарни лидери, особено що се отнася до премиум мотоциклети. Произвежда и електрически велосипеди под марките HUSQVARNA E-Bicycles, R Raymon и GASGAS E-Bicycles, като целта ѝ е да се превърне в основен международен играч в търговията с електрическите колела.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички