Български стартъп с оценка от 80 млн. долара след рекордно финансиране


Български стартъп с оценка от 80 млн. долара след рекордно финансиране
Снимка: Payhawk

5745

Българският стартъп Payhawk привлече финансиране от 32 млн. лева, което е рекордна сума за родните стандарти, когато става дума за дебютен рунд за набиране на инвестиции. Инвестиционният рунд е оглавен от американския фонд QED Investors, зад който стоят основателите на американската банка Capital One. Това стана ясно от думите на Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на българската стартираща компания, предава Bloombergtv.bg.

Payhawk развива дейност в сферата на финансовите технологии, наричана накратко финтех, като предлага услуги за разплащания и управление на разходите. Това е поредна инвестиция на фонда QED Investors във финтех компании, като 18 от подкрепените стартъпи са достигнали заветното ниво "еднорог", сред които популярните Klarna и Nubank. "Еднорози" се наричат стартъпите, чиято оценка надхвърля сумата от 1 млрд. долара.

След осъщественото Серия А финансиране, Payhawk достига оценка от 80 млн. долара, посочва Борисов. По думите му, в зависимост от пазара и темпа на развитие, съществува възможност българската финтех компания да се превърне в "еднорог", но това ще се случи най-рано след 3-4 години.

Payhawk, която бе подкрепена в началния си стадий на развитие от фондове като Eleven Ventures и Earlybird Digital East, ще използва първоначалното финансиране за набиране на висококвалифициран персонал.

"Екипът е най-важното нещо за компанията и затова първото нещо ще бъде да го разширим в България и чужбина", коментира Борисов, добавяйки, че компанията отчита 30% растеж на месечна база през последната половин година.

Основните чуждестранни пазари на Payhawk са Великобритания, Германия и Испания, като компанията се стреми да стъпи на пазарите в Нидерландия и САЩ. Най-голямата трудност при привличането на капитал в момента е да докажеш на инвеститорите, че имаш бизнес модел, който е изключително конкурентен на фирмите от западния свят и че може да правиш това с екип от България, става ясно от думите на българския предприемач.

През последните години България се утвърждава като финтех център в региона на Югоизточна Европа, като у нас оперира приблизително 100 финтех компании, става ясно от Годишния доклад за 2020 г. на Българската финтех асоциация. 84 от стартъпите са позиционирани в столицата София. За 2020 г. финтех секторът у нас отчита оперативен приход от рекордните 361 млн. евро.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички