Черна гора прие магистрала от Китай, сега моли ЕС за помощ


Черна гора прие магистрала от Китай, сега моли ЕС за помощ
Снимка: iStock

13451

Черна гора поиска помощ от ЕС, за да върне кредит от 1 милиард евро от китайската банка Exim Bank за строителството на автомагистрала до границата със Сърбия, предаде Reuters.

Заемът от 2014 г. за първата фаза от строителството на автомагистралата, свързваща пристанище Бар на Адриатическо море със съседна Сърбия, която няма излаз на море, е взет с годишна лихва 2% и 6-годишен гратисен период. Първият транш от кредита трябва да се изплати през 2021 г., но пътят още не е завършен.

"Отправихме искане към финансовите институции на ЕС да разгледат модели за подпомагане на страната ни, за да избегнем нездраво чуждо влияние", каза вицепремиерът Дритан Абазович пред парламента. Той подчерта, че е логично и отговорно да се мисли за замяна на този кредит с по-изгоден.

Започнатата преди няколко години магистрала постоянно поскъпва. Договорената цена първоначално беше 809 млн. долара и след това се увеличи с още 90 млн. за последващото изграждане на пътища за достъп до Подгорица и комунална инфраструктура (водоснабдяване и електроснабдяване) по магистралата.

Договорът между строителя China Road and Bridge Corporation и черногорското правителство се пази в строга тайна, което поражда съмнения за корупция. "Инвестиция, която сега струва повече от милиард, не може да премине без корупция в Черна гора. Напълно неприемливо е гражданите да не знаят как се изразходва най-големият заем в съвременната история на Черна гора", казва Деян Миловац от изследователския център MANS.

Китайският заем повиши държавния дълг на страната до над 80% от брутния вътрешен продукт и доведе до увеличаване на данъците и частично замразяване на заплатите в държавния сектор през 2018 г. Абазович каза, че предходното правителство, лоялно към дългогодишния президент Мило Джуканович, е сключило "лоша сделка" с Китай и е поставило страната в зависимо положение. Пътят все още не е готов, а черногорските власти се борят да договорят отсрочка на плащанията по огромния заем.

Китай привлече повечето от страните в Западните Балкани към инициативата "Един пояс, един път" за откриване на търговски връзки с Европа. Пекин вече е инвестирал милиарди евро в региона, главно под формата на облекчени заеми за инфраструктурни и енергийни проекти.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички