Дават още почти 30 млн. лв. за модернизацията на танковете ни


Дават още почти 30 млн. лв. за модернизацията на танковете ни
Снимка: БГНЕС

8021

Правителството отпусна още близо 29 млн. лв. за ремонт и модернизация на танковете Т-72. Сумата от 28 719 472 лева ще бъде преведена по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. Те са за второ авансово плащане по договор за реализация на инвестиционен проект "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски", съобщиха от Министерския съвет.

Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски. Очакванията са, че с модернизация на машините Т-72 ще бъдат придобити нови способности на Сухопътните сили. Управляващите смятат, че с обновлението на наличните танкове ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

Проектът ще помогне за изграждане на способностите на декларираната в НАТО бригада от "тежък" тип. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България към системата за колективна сигурност на Алианса.

През 2019 г. държавата преведе първите 5 млн. лв. за модернизация на танковите бригади, като тогава бяха ремонтирани първите 10 машини. В края на миналата година бяха дадени още 50 млн. лв. А с днешните средства общата сума за ремонт и обновяване на бойните машини набъбва до близо 85 млн. лв. Това са първите ремонтни дейности на танковете ни от над 10 години. Те се извършват във военноремонтния завод "ТЕРЕМ-Хан Крум" в Търговище. 

Т-72 е най-модерният танк на въоръжение в Българската армия. Той е създаден от съветските конструктори още през 1971 г. и се произвежда в завода в Нижни Тагил. Много бързо се налага в страните от бившия Варшавски договор и скоро се превръща в най-масовия танк в света след Т-55.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички