Домусчиеви продават NOVA на печалба, купувачът е сърбин


Домусчиеви продават NOVA на печалба, купувачът е сърбин
Снимка: NOVA

32391

Само 2 години след като купиха Нова телевизия братята Кирил и Георги Домусчиеви ще я продадат и то на печалба. Купувач е американската медийна група United Group, която преди 4 месеца придоби телекомуникационната компания "Виваком".

Според източници на вестник "24 часа" стойността на сделката е между 250 и 280 млн. евро – значително повече от 185-те млн. евро, които Домусчиеви платиха на шведската компания MTG (Modern Times Group) за "Нова Броудкастинг груп" в началото на 2019 г. Така за две години Нова телевизия е поскъпнала с около 100 млн. евро, което се дължи и на факта, че към нея бе прибавена и цялата онлайн група "Нетинфо", както и други медии.

На 4 януари трябва да стартира и новинарският канал на телевизията – Nova News. Това е познатата телевизия Канал 3, но с нова програма и визия, след като "Нова Броудкастинг груп" я купи в началото на октомври. Най-голямата медийна група у нас придоби новинарския канал в пакет с няколко радиостанции ("Веселина", "Витоша", Magic FM и The Voice) и две музикални телевизии (The Voice TV и Magic TV).

United Group е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак като малък кабелен оператор. Днес компанията има хиляди служители и милиони абонати, а мажоритарен акционер в нея е лондонският фонд BC Partners, който управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Голям акционер е и американският фонд KKR.

Бизнесът на United Group е основно на Западните Балкани, най-вече в Сърбия, където държи три местни оператора и придобива и кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги. Шолак остава сред акционерите и е важна фигура в медийната група.

За сделката се говори от месеци, но засега има само слухове и нищо официално. По всичко личи, че преговорите са в много напреднала фаза, а самият Драган Шолак е бил в понеделник в София, твърдят два независими източника на "24 часа". Според тях новината за продажбата може да бъде обявена до часове, след като миналата седмица двете страни са се споразумели окончателно. Други твърдят, че сделка ще има в средата на януари.

За да бъде приключена продажбата, е нужно одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но двете страни вече са си стиснали ръцете. Сделката включва всички медии и сайтове, които са собственост на "Нова Броудкастинг груп", но не и сградата, която в момента братя Домусчиеви строят близо до летището и в която трябваше да се помещава цялата медийна компания, твърдят запознати.

"Нова Броудкастинг груп" е апетитен актив заради богатото си портфолио, което осигурява информационно и развлекателно съдържание и привлича голяма и разнообразна аудитория. Mедийната група е най-големият играч на рекламния пазар у нас,  дocтигaйĸи дo oĸoлo 75% oт xopaтa, изпoлзвaщи интepнeт в Бългapия. Ключов фактор за това е притежанието на "Нетинфо" и платформи като abv.bg, vbox7, Grabo.bg и други много популярни сайтове.

Стратегическа част от покупката са и платените спортни канали на NOVA. Те включват премиум пакета Diema Extra с 3-те канала в него: Diema Sport, Diema Sport2 и Trace Sport Stars, както и абонаментната стрийминг платформа Play Diema Xtra. Платеното спортно съдържание е доказан магнит за зрители и рекламодатели и добър източник на приходи.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички