Германската Ottobock откри най-големия си завод в България


Германската Ottobock откри най-големия си завод в България
Снимка: Ottobock

23704

Германската компания за производство на високотехнологични протези и помощни средства за инвалиди Ottobock откри новия си завод в Благоевград. В церемонията участваха водещи фигури от висшия мениджмънт на международната компания, както и президентът на България Румен Радев, служебният министър на икономиката Даниела Везиева и др. 

Това е десетият производствен център на компания за медицинска техника, като в момента в него работят 225 човека, които ще нараснат до 300 през следващите месеци. Инвестицията надхвърля 10 милиона евро, а плановете за нея са начертани още преди да започне пандемията.

Заводът в България произвежда множество ръчно изработени готови продукти и компоненти за медицинската техника - протези, ортези, екзоскелети. Голяма част от дейностите по сглобяване и производство са преместени от Дудерщат и Кьонигзее, Германия, или от Виена, Австрия.

В България ще се извършват и някои от производствените етапи за изработка на инвалидни колички, които до момента са се осъществявали в Китай. Така готовите продукти ще бъдат на разположение много по-бързо и с по-високо качество. Екипите в Дудерщат, Кьонигсзее и Виена ще се фокусират върху своите стратегически компетенции.

Избрани продукти от веригата за доставка, които до момента са били изработвани извън компанията, в бъдеще ще са част от собственото производство. Новите продукти могат да се превръщат по-бързо в реалност, а съществуващите – по-бързо да се обновяват.

Перфектното място: Благоевград

"Благоевград е идеалното място за новия ни завод: инфраструктурата е оптимална, хората са добре образовани, с разнообразни компетенции и с избора на тази локация ние създаваме допълнителни работни места в Европейския Съюз", казва проф. Ханс Георг Недер, собственик и председател на Управителния съвет на Ottobock SE & Co.KGaA, по повод откриването на новото производство.

"Поздравявам ви за това, че избрахте България като страна за вашите инвестиции и особено Благоевград – като наличие на работна ръка, два университета, силно средно образование и най-вече мотивирани хора", каза в своята реч по време на откриването президентът на България Румен Радев.

Благоевград е в логистично добре развит регион в Югозападна България, от гледна точка на служители и други работници също има значителни предимства. Местоположението позволява по-кратки, съответно по-устойчиви доставки. По този начин новият завод допълва производствената структура, т. нар. Оперативен отпечатък (Operations Footprint) като част от Оперативната стратегия, заложена през 2018 г. от главния оперативен директор Арне Йорн.

В началото на 2020 г. за 3 месеца – в затруднени от корона-пандемията условия – бе реновирана съществуващата сграда в новопридобития терен и бе създадена съответната структура за начало на производството. През март тази година в обновените помещения се нанасят управителят на завода Стоян Стоянов, заедно със 17 негови колеги. В бъдеще в Благоевград ще работят над 300 души. Сега строежът е завършен и новият завод на обща застроена площ от 16 400 m2 е готов за работа.

Кои са Ottobock

Ottobock разработва т.нар. wearable human bionics – продукти на медицинската техника за хора с ограничена мобилност като протези, ортези и инвалидни колички. Компанията, основана през 1919 г., също така се грижи за пациенти в своето направление Patient Care (Грижа за пациента).

Мисията на Ottobock е да подобрява качеството им на живот и да увеличава добавената стойност от икономическото здравеопазване. С екзоскелетите Paexo, от 2012 г. Ottobock прехвърля своя експертен опит и в областта на биомеханиката с приложение в индустрията. Подразделенията в близо 60 държави предлагат качество "Произведено в Германия" по цял свят и осигуряват работа на повече от 8000 човека. В последните години компанията реализира непрестанен ръст, като през 2019 г. оборотът достига над 1 млрд. евро. От 1988 г. Ottobock подкрепя Параолимпийските игри, а от 2005 г. е световен партньор на Международния параолимпийски комитет.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички