Гигантът KKR купи ТЕЦ "Марица Изток 3" в сделка за над 2 милиарда долара


Гигантът KKR купи ТЕЦ "Марица Изток 3" в сделка за над 2 милиарда долара
Снимка: КонтурГлобал

30396

Втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", ще има нов собственик. Инвестиционната компания KKR купува досегашния ѝ собственик ContourGlobal в сделка за 1.75 млрд. паунда или 2.16 млрд. долара с идеята да разшири присъствието си в областта на възобновяемите източници. Инвеститорът разширява присъствието си на българския пазар, като вече е акционер и в собственика на Vivacom и NOVA – United Group.

ContourGlobal притежава 138 конвенционални и иновативни мощности за производство на топлинна и електроенергия в 20 държави в Европа, Латинска и Северна Америка, както и в Африка с общ капацитет от около 6,3 GW. Сред тях са вятърни мощности в Австрия и Бразилия, където има и хидроцентрала, а в Италия е собственик на соларен парк. Освен въглищната централа в България, дружеството има газова мощност в Руанда, термоцентрала в Гваделупа, комбинирана – в Испания, както и в още много държави.

Енергийната компания се търгува на борсата в Лондон, а съгласно сделката KKR ще плати 36% премия над постигнатата цена за акция на ContourGlobal на борсата в понеделник. Очаква се придобиването да бъде завършено до края на годината, като плащането ще бъде изцяло в брой. Управителният съвет на ContourGlobal вероятно ще приеме офертата, тъй като акционерите ще реализират значителна печалба, става ясно от думите на председателя на борда Крейг Хъф.

Новият собственик вижда сериозен потенциал за растеж в компанията, воден от промените в енергийната индустрия, свързани с целите за декарбонизация. "KKR вярва, че може да подкрепи ContourGlobal в целите ѝ да намали с 40% парниковите ѝ емисии до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.", се посочва в изявлението на фонда, цитирано от Reuters.

Инвестиционната компания преговаря и за закупуване на UK Power Networks, която доставя електричество до 8 милиона домове във Великобритания и в момента е собственост на азиатски милиардер.

ContourGlobal е постигнала рекордни финансови резултати през 2021 г. с ръст на приходите над 50% - до 2.15 млрд. долара. Около 1/3 от тази сума идва именно от българската централа. Бъдещето на въглищната централа вероятно ще бъде свързано с производството на зелен водород. Дългосрочният договор за изкупуване на енергията на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" от НЕК изтича през 2024 г., след което централата ще трябва да работи на свободния пазар.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", която е разположена в старозагорското село Медникарово, е с мощност 908 MW и произвежда средно 10% от електроенергията в България. ContourGlobal придоби въглищната централа в България през 2011 г. от италианската компания Enel Group, която се раздели със значителна част от енергийните си активи заради свръхзадлъжнялост. Дружеството притежава 73 на сто от въглищната мощност, останалият дял е на държавната "Национална електрическа компания" (НЕК).

KKR е базирана в Ню Йорк. Глобалният инвестиционен фонд управлява активи на стойност 471 млрд. долара. Инвестициите на KKR са в различни активи – енергийни, инфраструктурни и имотни проекти, а чрез свои стратегически партньори – и хедж фондове. Притежава над 100 компании, сред които и енергийни и инфраструктурни, занимаващи се с имоти, както и със застраховане.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички