Индия купува руски оръжия за 4,5 млрд. евро. Защо?


Индия купува руски оръжия за 4,5 млрд. евро. Защо?
Снимка: Russian Ministry of Defense

6138

Конфликтът между Индия и Китай по границата в Хималаите има военно-политически последици: Индия реши да купи 33 руски изтребители и ракетни системи. Сделката е на стойност 4,5 млрд. евро, разказва Deutsche Welle.

Индийското министерство на отбраната съобщи, че с оглед на актуалната ситуация е решило да закупи от Русия военно оборудване за повишаване на отбранителните способности на страната. Сделката включва 21 изтребителя МиГ-29 и 12 от типа Су-30, модернизация на 59 други индийски МиГ-29, както и придобиването на руски отбранителни системи за военноморските и военновъздушните сили на страната. Споразумението е на стойност на 4,5 млрд. евро. Към момента над половината от военната техника на Индия е руско производство.

Спорният участък в Хималаите

В официалното съобщение на индийското военно министерство не се споменава нищо конкретно за ескалацията на конфликта по границата с Китай. То обаче препраща към разговорите за деескалация.

В средата на юни се стигна до сблъсък в оспорван участък по границата в Хималаите, при който загинаха най-малко 20 индийски войници. След този инцидент двете страни разположиха допълнителни сили и военно оборудване в граничния регион. За този спорен участък от границата двете страни водиха кратка война в началото на 60-те години на XX век.

Напрежението между Индия и Китай обаче има и по-широки измерения. Министерството на търговията в Пекин обвини Индия в дискриминация на китайските фирми. А това било нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО) и се налагало тази практика да бъде променена. Китай не се отнасял така към стоките и услугите на индийски компании, увери говорител в Пекин.

Индия и китайските мобилни приложения

Неотдавна Индия забрани десетки китайски мобилни приложения, аргументирайки решението си със защитата на националната сигурност. Сред забранените продукти попаднаха и китайският еквивалент на Twitter - Sina Weibo и много популярното видео-приложение TikTok на фирмата ByteDance.

Междувременно стана известно, че индийския премиер Нарендра Моди е закрил профила си в Sina Weibo, което беше потвърдено от самия концерн и от индийски правителствени източници.

Моди започна да използва китайската платформа за кратки съобщения по време на едно свое посещение в Китай през 2015 г. и оттогава има там над 200 000 последователи.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички