International Armored Group строи най-големия си завод за бронирани машини в Бургас


International Armored Group строи най-големия си завод за бронирани машини в Бургас
Снимка: International Armored Group

17148

Международният производител на бронирани автомобили – International Armored Group (IAG) ще изгради първия си завод в България. Предприятието, в което ще бъдат вложени 20 милиона лева, ще се намира в Индустриална зона – Бургас и в него ще бъдат наети над 300 души.

За инвестицията бе съобщено в самото начало на 2022 г., но вече има конкретни стъпки за реализацията ѝ. Компанията, чийто основател и собственик е българският емигрант д-р Антон Стефов, вече е закупила парцел с площ от 150 000 кв. метра за новия завод. Строителните дейности ще започнат в края на годината, а основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г., съобщават от IAG.

Бургас – основен производствен център на IAG

В новата, четвърта и най-голяма производствена база на компанията в света, ще се произвежда цялата гама изделия на IAG, включително най-новата бронирана машина на пехотата "РИЛА 8х8". Компанията ще финансира програми за обучение на най-малко 20 специалисти в бронирането на автомобили на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, като и у нас, с помощта на чуждестранни специалисти.

Дружеството продължава да инвестира директно във военната промишленост в България, след като през 2021 г. избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. IAG трябваше да достави 98 бронирани автомобила за Специалните сили на българската армия, разработени заедно със самоковската компания "Самел-90". Какво се случи, четете в този материал: Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

"Щастлив съм, че имам възможност да разширя присъствието на IAG в България и да подпомогна страната с инвестиция в индустрия с нарастваща важност в глобален мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския регион в период на сериозни икономически предизвикателства пред България. Радвам се, че българската държава насърчава трайното установяване на големи инвеститори като нас тук, в моята родина, и се ангажирам да увеличавам приноса на IAG към развитието на България в бъдеще", коментира д-р Антон Стефов.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази задоволство, че IAG е избрала именно морския град за иновативното си производство. Той благодари на д-р Стефов за желанието му да инвестира в родината и обеща пълнно съдействие от Община Бургас и лично от него. Очаква се стъпването на IAG в Бургас да доведе в града и други фирми, които са поддоставчици на компанията. Високотехнологична компания отваря офис в Бургас

Лидер при бронираните автомобили

IAG е един от най-напредналите производители на бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на 5 континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан. IAG осигурява бронирани превозни средства за държави и международни организации като ООН, НАТО, германската армия и други. Бронираният автомобил Sentinel ARV на IAG беше избран и от компанията на Илън Мъск – Space X за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.

Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за инкасо услуги, за петролната индустрия в различни части на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Автомобилите на компанията имат високо ниво на защита от атаки с експлозивни устройства и мини. Повече за компанията може да научите ТУК.

Купуват спешно БТР-и за българската армия

Любопитно е, че новината за производството на IAG у нас идва, когато на дневен ред отново излиза сделката на държавата за бойни машини за пехотата със задвижване 8х8. Правителството е сключило меморандум с финландската компания Patria, за да купи 150 бронирани машини (90 бойни и 60 спомагателни) чрез инхаус процедура. Обществената поръчка за 1,5 милиарда беше спряна преди около 2 години. Финландците са обещали да произвeждат у нас част от бронираните машини със задвижване 6x6.

Другият кандидат да достави бронирани бойни машини за пехотата беше американската General Dynamics с нейната машина Piranha 5, разработена заедно с израелската Rafael Advanced Defense Systems. Бронираната машина разполага с най-модерни технологии и се радва на голям интерес сред държавите от НАТО. Според специалисти тя е най-успешната западна бронирана бойна машина в световен мащаб. Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вариант за нова бойна машина за армията ни: модерните оръжия на Rafael (СНИМКИ И ВИДЕО)

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички