Инвестция за 70 млн. лева: Изгpaждaт нов лaбopaтopeн ĸoмплeĸc "Гeo Mилeв"


Инвестция за 70 млн. лева: Изгpaждaт нов лaбopaтopeн ĸoмплeĸc "Гeo Mилeв"
Снимка: iStock

2716

Кампус „Гео Милев“ е името на нов лабораторен комплекс към „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, който трябва да бъде изграден до края на годината, съобщават от БАН. На церемонията „Първа копка“ беше обявена и размерът на инвестицията - 70 млн. лева.

Комплексът ще осигури съвременна материална база на българските учени, като целта е в центъра за върхови постижения да се привлекат млади хора, отдадени на научните изследвания.

Кампусът ще има модерни лаборатории за фундаментални и приложни научни изследвания. Проектът е финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, изпълнява се от 17 научни организации, от които 12 института на БАН и 5 висши училища в сътрудничество с 3 чуждестранни университета.

Дейността на учените в обединението от 12 научни звена на БАН, е фокусирана върху каталитични и сорбционни технологии в енергетиката, транспорта и опазването на околната среда; създаване на нови функционални материали чрез екосъобразни технологии; технологии за преобразуване и съхранение на чиста енергия; получаване, пречистване и съхранение на водород; включване на отпадъчни продукти и материали от производства в други производства.

Кампус „Гео Милев“ е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал от трите подобни към Националния център по мехатроника и чисти технологии. Той ще бъде изграден до края на 2023 година и ще стане част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Такъв проект обещава да привлече стратегически инвестиции, които ще създадат условия за високи постижения в науката и насърчаване на конкурентоспособността на икономиката на страната и на регионите у нас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Учени от БАН представиха разработени от тях роботи (СНИМКИ)

Националната астрономическа обсерватория Рожен - на 40 години

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички