Канал Истанбул: Новият път към бъдещето на Турция


Канал Истанбул: Новият път към бъдещето на Турция
Снимка: iStock

17077

Канал Истанбул ще обърне историческа "нова страница" в развитието на Турция. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на тържественото полагане на основите на първия мост, който ще пресича канала. На тържествената церемония в квартал Башакшехир присъства и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу, предаде Анадолската информационна агенция. Турция стартира изграждането на Канал Истанбул

Канал Истанбул ще бъде построен успоредно на Босфора и ще свързва Мраморно с Черно море. Очаква се проектът да се превърне в най-голямата инфраструктурна инициатива в историята на Турция и да намали драстично транспортното натоварване на Босфора.

Днешните реалности – като заплахите за Босфора и Истанбул от нарастващата морска търговия – превърнаха канал Истанбул в необходимост, подчерта Ердоган, като похвали проекта, който той нарече "своя мечта".

Подчертавайки, че броят на корабите, преминаващи през Истанбулския проток годишно, е скочил от 3000 през 30-те години на миналия век до 45 000 днес, турският президент каза, че прогнозите предвиждат до 78 000 кораба да пътуват до 2050 г., като всеки голям кораб представлява сериозен риск за мегаполиса. В Босфора ежедневно има интензивен трафик на всякакви кораби.

По предварителни разчети корабоплаването през Канал Истанбул ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора.

Според Караисмаилоглу каналът ще засили роля на Турция в световния морски транспорт, но и ще направи много по-безопасно корабоплаването в района. Новият морски път ще ограничи нарастващия риск от кораби, превозващи опасни товари през Босфора, особено петролни танкери.

В Босфора има навигационни затруднения поради резки завои, силни течения и градски морски трафик, който превозва 500 000 пътници дневно. Предотвратяването на все по-честите инциденти и защитата на Истанбул от всякакви бедствия показват защо е необходим проектът Канал Истанбул, обясни турският министър.

Нов път между Черно море и Мраморно море

Ердоган рекламира проекта, предлагайки алтернативен маршрут, свързващ Мраморно море с Черно море, както е необходимо за безопасността на Истанбул на фона на нарастващия корабен трафик през Босфора, един от най-натоварените морски пътища в света. "Канал Истанбул е основен проект за защита на историческата и културна тъкан на пролива Босфор. Считаме, че канал Истанбул е проект за спасяване на бъдещето на Истанбул", заяви Ердоган.

Каналът, който ще бъде изграден от европейската страна на турския мегаполис в коридора Кючюкчекмедже-Сазлъдере-Дурусу и ще бъде дълъг около 45 километра, широк 275 метра и дълбок 20,75 метра.

Капацитетът му ще бъде 160 кораба на ден, като се очаква да създаде значителна икономическа стойност чрез намаляване на транзитните периоди и разходи, като в едновременно с това ще осигури възвръщаемост чрез събиране на такси за преминаване.

Цената на проекта ще бъде около 15 милиарда долара, като новият морски път и съоръженията по него се очаква да бъдат изградени в рамките на публично-частно партньорство.

Шест моста ще бъдат построени над канала, превръщайки Истанбул в остров. Покрай новия морски път ще бъдат изградени нови жилищни зони с около 250 000 жилищни сгради. Канал Истанбул ще преминава и по-близо до новото летище на мегаполиса, позволявайки лесно прехвърляне на товари.

Очаква се проектът да бъде завършен след седем години, от които с около година и половина подготвителни работи и пет години и половина строителство. Ердоган обаче се надява новият маршрут да посрещне първите си кораби още след 6 години.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички