Молдовско-румънската винена група Purcari купи родната Angel's Estate


Молдовско-румънската винена група Purcari купи родната Angel's Estate
Снимка: Angel's Estate

6617

След приватизацията на старите винзаводи преди около 20 години в България бяха изградени над 200 нови изби от български предприемачи и само няколко от чужди, сред които на Едоардо Миролио, "Катаржина" и "Беса вали".

Сега страната ни може да се похвали с първата за родния винен пазар класическа сделка, в която голяма чужда винена група придобива българска изба. Купувачът е един от едрите винопроизводители в региона на Централна и Източна Европа – Purcari Wineries, която притежава няколко изби в Молдова и Румъния и е листната на борсата в Букурещ, пише "Капитал".

Молдовско-румънската група купи мажоритарен дял от 76% в Angel's Estate, в която акционери са старозагорската фамилия Ангелови, собственик на производителя на пилета "Градус". Основателите ще запазят и миноритарен дял във винарната. Целта на молдовската компания е да подсили позициите си в региона и да обогати експортното си портфолио. Angel's Estate е в топ 15 на българските изби по приходи и влизането в групата ѝ дава достъп до големи чужди пазари.

Сделка е предложена от купувача

"Ние сме вложили много усилия, емоции и средства – около 30 млн. лв., за тези над 15 г. и искаме да продължим да работим за развитието на избата", споделя изпълнителният директор на Angel's Estate Ангел Ангелов.

В последните години приходите на дружеството надхвърлят 5 млн. лв. годишно, но досега компанията не е излизала на печалба според отчетите ѝ. За 2021 г. загубата е 680 000 лв. "Печалбата ще дойде с времето, а и с подкрепата на Purcari, със сделката ще се постигне и икономия от мащаба и ще се оптимизират някои разходи – опаковки и материали", казва Ангелов.

Според изпълнителния директор на Angel's Estate молдовците са инициирали разговорите за инвестиция в премиум производител от региона. "Ние пък харесахме това, че с тях имаме обща философия за създаване на качествени вина в средния и високия сегмент", добавя Ангелов.

Купувачът Purcari 

Purcari е един от най-старите и престижни винопроизводители на Молдова. Шатото се намира между река Днестър и Черно море, където условията са подобни на тези в Бордо. През 1827 г. руският император Николай I го провъзгласява за първата специализирана изба в Бесарабия и оттогава се радва на внимание – до разпадането на СССР. През 2002 г. е купена от молдовския винен специалист Виктор Бостан, като придобива и други изби. Превръща се в група, която управлява над 14 000 декара лозя и има 6 производствени обекта в Румъния и Молдова с годишно производство от над 20 млн. бутилки. От 2018 г. е листвана на фондовата борса в Букурещ – първото публично предлагане на компания с корени в Молдова.

Angel's Estate

Angel's Estate близо до Стара Загора има капацитет над 1 млн. бутилки годишно, с фокус върху средния и високия сегмент. Работи изцяло със собствени лозя и има над 1000 дка насаждения - 70% червени и 30% бели сортове. Избата е изградена през 2010 г. и е сред най-модерните в България, разположена на близо 14 000 кв. м площ, като половината е вкопана в земята. Винарната стартира с бутиково производство и само един бранд – Stallion, който остава сред най-популярните ѝ брандове, редом с Deneb в по-горния клас и сериите Angel и Cattleya в средния.

Развитие в износа, рекламата и туризма

С шест изби в Молдова и Румъния Purcari е сред лидерите на пазара в ЦИЕ. Компанията държи 30% дял от пазара на премиум вина в Румъния и е най-големият износител на вино от Молдова. Доставя в над 40 държави в Европа, Азия и Америка. През първата половина на 2022 г. приходите ѝ растат с 16% на годишна база до 25 млн. евро, или на година оборотът е около 100 млн. лв. Нетната печалба за периода има ръст 2% годишно до около 4.2 млн. евро.

С придобиването на българската винарна групата ще обогати експортното си портфолио и влиза и на българския пазар. Големи обаче ще са ползите за Angel's Estate, чийто износ засега е около 10% от продукцията през 2022 г.

По думите на Ангелов Purcari планират инвестиции за разширяване на производството в българската винарна, което в момента е около 1 млн. бутилки годишно. Това ще повиши и капацитета ѝ за износ през добре разработените канали, агресивния маркетинг и силното присъствие в социалните мрежи на молдовската компания. Според Ангелов в близко бъдеще вероятно ще бъдат направени инвестиции и за хотелска част за винен туризъм. Износът на българско вино намалял над 3 пъти за десетилетие

Пазарът у нас

"Ще използваме експортните възможности, за да популяризираме не само нашите, но и българските вина като цяло. Но държавата има много работа за подобряване на имиджа на българското вино", посочва Ангел Ангелов.

Страната ни е от малкото, които не развиват винен маркетинг, а това води и до понижена конкурентоспособност на външните пазари. Големите производители на вино у нас генерират продажби за около 200- 230 млн. лв. годишно, съобщава "Капитал". Последният анализ на Nielsen сочи, че общата консумация на вино в България за година е 150 млн. литра, което (при средна цена от 5 лв. за литър) означава, че българите годишно харчат 750 млн. лв.

Според Ангелов все пак пазарът на вино в България се развива, като бързо расте делът на бялото вино и розето, които като обеми настигат червеното. За страната ни обаче е и проблем, защото тя традиционно произвежда червени вина и пренастройката на лозя, сортове, технологии отнема време.

Трудности на пазара създаде и COVID кризата, която затвори заведения и измести потреблението към домовете и по-ниския сегмент, споделя Ангелов. Производствената цена за бутилка вино по думите му през 2022 г е с 50% по-висока спрямо 2021 г., което е свило двойно маржовете на компанията. Ангелов обаче е оптимист и смята, че с подкрепата на Purcari "в средносрочен план – от 3 до 5 години, избата може да стане лидер на българския пазар в средния и висок клас". Виното и шампанското предпазват от COVID-19

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Най-старото вино в света се намира в България

Във Франция продадоха бъчва вино за 800 000 евро

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички