Над 600 чужди фирми искат да инвестират в България


Над 600 чужди фирми искат да инвестират в България
Снимка: БГНЕС

4452

602 чуждестранни фирми имат желание да инвестират в България – преки чуждестранни инвестиции. Очаквах да са около 300. Това съобщи служебният финансов министър Кирил Петков.

Става въпрос за писма, представени пред Българската агенция за инвестиции (БАИ). Ще се опитаме в много кратки срокове да превърнем тези писма в реални намерения за инвестиции, обещава и Стамен Янев, изпълнителният директор на БАИ.

Като приоритет Янев посочи инвестии по т.нар. Европейски проекти от взаимен интерес, защото това са проекти, които са от интерес на две или повече държави и които ЕК гледа с много добро око. Конкретно Янев даде пример с автомобилната индустрия.

Сред заинтересованите са иновативна европейска компания в транспортния сектор, която иска да отвори център в София, както и компания с опит в производството на високотехнологични изделия. Има и европейска компания, която се интересува от инвестиции в системно съхранение на ененергия, както и компания, занимаваща се с производство на спътници – това са само част от конкретните примери за инвестиционно намерение.

Важно уточнение е, че 602-те писма са резултат от усилията на търговските ни аташета, уточни министър Петков. Това е сторено в конкуренция с аташета на други държави, добави той.

Петков коментира, че не вижда причина да има Държавна петролна компания, но това трябва да го реши редовно управление, а не служебно.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички