Напук на Brexit: Nissan инвестира 400 млн. паунда в завода си на Острова


Напук на Brexit: Nissan инвестира 400 млн. паунда в завода си на Острова
Снимка: Nissan

7803

Японският автомобилен производител Nissan инвестира 400 млн. паунда в своя завод за автомобили в Съндърланд, за да се подготви за производството на нови модели, въпреки опасността от мита след Brexit, които ще застрашат износа на продукцията на фабриката, пише Financial Times.

Компанията представи нова пресоваща линия за 52 млн. паунда, която ще бъде използвана за сглобяването на новата версия на модела Qashqai, семейният спортен автомобил, който формира 2/3 от производството на завода.

Въпреки че в края на 2016 г. обеща да произвежда новия модел на Qashqai във Великобритания, японската компания никога досега не е разкривала подробно инвестициите си в завода за новия модел, чието производство се очаква да започне в края на тази година.

По-голямата част от вложените 400 млн. паунда, които са подкрепена от държавна помощ от 11 млн. паунда, вече са изразходвани, разкриват информирани източници на вестника. Монтажът на пресата е започнал преди 18 месеца, посочват от компанията.

Сериозната инвестиция идва въпреки изразените притеснения на Nissan, че евентуалното налагане на мита между Великобритания и ЕС ще застраши бизнес модела на предприятието, тъй като 70% от продукцията му е предназначена за ЕС.

Великобритания договаря споразумение за свободна търговия с Европа, но може да напусне блока в края на 2020 г. без търговско споразумение, което да доведе до тарифи и гранични проверки, ако преговорите се провалят.

Един от сценариите на Nissan след Brexit предвиждаше да бъдат спрени продажбите на коли в Европа и да се съсредоточи върху увеличаването на продажбите си на британския пазар, за да осигури съществуването на завода, който е един от най-модерните на компанията извън Япония, разкри Financial Times писа по-рано тази година.

Предприятието, което отворено през 80-те години и изпълнява ролята на европейска база за износ, има около 6000 души персонал, но преминава през тежък период. Продукцията му е спаднала от 510 000 превозни средства през 2016 г. до 347 000 през миналата година, заради забавящи се продажби и отслабващо търсене на дизелови модели.

Главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта увери, че заводът във Великобритания "продължава да бъде еталон за производителност и качество".

Инвестицията на японската компания е светъл лъч за автомобилната индустрия на Острова, която изживява трудни времена след референдума за Brexit през 2016 г. Редица производители драстично свиха инвестициите си, а някои директно закриха предприятията си.

Така Ford затвори завода си за двигатели в Бридженд, а Honda обяви, че ще закрие фабриката си в Суиндън, а Nissan се отказа от плановете за разработването на новия си X-Trail в Съндърланд.

През миналата година производството на нови автомобили във Великобритания падна почти до 10-годишно дъно, сривайки се с 14 на сто до 1,3 млн. единици.

Разходите за нови проекти в сектора са паднали до 1,1 млрд. паунда през миналата година, в сравнение със средногодишно харчене от 2,75 млрд. паунда, сочат данни на Дружеството на автомобилните производители и търговци.

През миналата година Nissan инвестира 100 млн. паунда в Съндърланд, за да започне производството на новия модел Juke и обеща да вложи над 1 млрд. паунда в завода през следващите 5 години.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички