Печалби за милиарди: Как Норвегия осигурява парите за пенсии


Печалби за милиарди: Как Норвегия осигурява парите за пенсии
Снимка: iStock

15683

Надали има друга държава в Европа, която да се грижи толкова добре за пенсионерите си. През 2021 г. Норвежкият суверенен фонд, от който идват и парите за пенсиите, е реализирал печалба от 158 милиарда евро, пише Deutsche Welle.

Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи резултати. През 2021 г. той е реализирал печалба от 158 милиарда евро, отбелязвайки доходност от цели 14,5%. Фондът, който управлява над 1 трилион евро, е надминал дори своя бенчмарк с 0,74%. Казано иначе: той се е развивал по-добре от очакванията, изпращайки втората най-успешна година в историята си.

Практиката не е от вчера

Норвежкият суверенен фонд е сред най-големите държавни фондове в света, които се финансират от добива на суровини. От години държавата инвестира чрез фонда приходите от добива на нефт и газ на световните финансови пазари и междувременно притежава дялове в около 9100 компании по света. Освен това фондът влага пари и в ценни книжа, недвижими имоти и в инфраструктура за възобновяема енергия. Норвежкият суверенен фонд е най-големият притежател на акции в света, като държи 1,4 на сто от всички листвани на фондовите пазари ценни книжа. Норвежкият суверенен фонд се отказва от участие в петролни компании

Държавният фонд, от чиито печалби се гарантират и пенсиите на норвежците, е създаден през 90-те години на XX век с цел да финансира огромните разходи на социалната държава и същевременно да я предпазва от по-сериозни сътресения на пазара на суровини. Фондът държи еквивалента на 244 000 долара за всеки норвежки гражданин, отбелязва Reuters. Това е държавата, в която пенсионерите живеят най-добре

През миналата година фондът е спечелил много от огромния ръст на търговията с акции. "Във всички браншове бяха отбелязани добри печалби, но най-силни резултати имаше при инвестициите в технологии и финанси", казва шефът на Norges Bank Investment Management Николай Танген.

Най-голяма възвръщаемост са реализирали акциите на технологичния пазар – печалба от над 30%. Особено добре са се развивали акциите на Microsoft, Alphabet и Apple. Но също така и в сектора на недвижимите имоти 2021 г. е била много успешна, след като в предходната година пандемията се отрази лошо на бранша.

Възходът няма да е вечен

В същото време Танген предупреждава за задаващи се по-трудни времена. Този фантастичен възход от последните 25 години няма да продължи вечно. "Лихвените проценти в момента са толкова ниски, колкото никога досега, а акциите са рекордно скъпи. Настроенията вече се променят", уверява експертът. По думите му трябва да се готвим за "десетилетие на ниска доходност", заяви той неотдавна пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" .

Танген има предвид очакваното повишение на лихвите в САЩ, до което ще се стигне вероятно още през март. Тази перспектива вече от дни държи в напрежение финансовите пазари. "Дали това ще постави началото на период на спад все още не знаем", казва наблюдателят.

Ако лихвите бъдат повишени в световен мащаб, това ще удари държавния норвежки фонд по няколко направления, тъй като покрай по-високите лихви инвестициите в рискови инструменти ще станат по-малко атрактивни – такива са например акциите. А това може да доведе до обезценяване на общото портфолио в мащаби, каквито "не сме виждали никога досега", предупреди хедж фонд мениджърът още миналото лято.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички