Румъния купува нови технологии за изтребителите си


Румъния купува нови технологии за изтребителите си
Снимка: Gettyimages

6349

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на правителството на Румъния на пакет услуги за модернизация на самолетите F-16, логистична подкрепа и свързано оборудване на стойност 175,4 млн. долара, предава румънската агенция Agrepres.

Съобщението е на Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността (DSCA), която официално е уведомила Конгреса за сделката на 3 ноември.

Правителството на Румъния е поискало да закупи модернизирани версии на авионика, софтуер, комуникационно оборудване, навигационни системи и кокпити за своята флотилия от самолети Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, заедно с допълнителна логистична подкрепа. Пакетът услуги ще бъде осигурен от производителя на изтребителите – Lockheed Martin.

Предложената покупка е в унисон с външната политика и политиката за национална сигурност на САЩ, подобрявайки сигурността и отбраната на съюзник от НАТО. С модернизираните изтребители Румъния ще може по-дорбе да се справя с настоящи и бъдещи заплахи, а модерното оборудване е напълно съвместимо с комуникационните системи на НАТО. Всичко това ще помогне на северната ни съседка в защитата на нейната територия и на американските военни, разположени в страната. Румъния дава милиарди, за да се пази от Русия

Румъния демонстрира сериозен финансов ангажимент за модернизация на своята армия, което ще ѝ позволи да увеличи още повече съвместимостта си с НАТО и страната няма да има никакви трудности да интегрира тези капацитети във въоръжените си сили. Предложената продажба на това оборудване и подкрепа няма да промени военния баланс в региона, отбелязва американската агенция.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички