САЩ дава 1 млрд. долара на Израел за ПВО системата "Железен купол"


САЩ дава 1 млрд. долара на Израел за ПВО системата "Железен купол"
Снимка: Israeli Air Force

7677

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за предоставяне на 1 милиард долара на Израел за обновяване на системата за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщи Vice of America. Това стана след като представители на т. нар. прогресивно крило на Демократическата партия през седмицата принудиха останалите конгресмени да изключат от закона за федералния бюджет текста за отпускането на средствата за израелската държава.

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, "против" гласуваха 8 демократи и един републиканец. След гласуването в Долната камара документът беше предаден за разглеждане в Сената. Засега не е известно кога той ще бъде гласуван от сенаторите.

Във вторник Камарата на представителите прие законопроекта за бюджетните разходи, от който беше изключено финансирането на отбраната на Израел. Това породи недоволство сред умерените демократи и позволи на републиканците да обвинят Демократическата партия в антиизраелски настроения, въпреки че и двете партии неизменно подкрепят Израел.

Лидерите на демократите незабавно обявиха, че внасят отделен законопроект за финансиране на модернизацията на системата "Железен купол".

Премиерът на Израел - Нафтали Бенет, благодари на двете партии в Камарата на представителите за подкрепата им. "Тези, които се опитаха да оспорят тази подкрепа, днес получиха подобаващ отговор.", заяви Бенет.

Няколкото "прогресивни" демократи, които оспориха помощта за Израел, обвиниха Тел Авив, че нарушава човешките права, като заявиха, че е причинил жертви сред палестинското население при въздушния удар, който нанесе в отговор на масираните ракетни атаки срещу израелското население, извършени през месец май от терористичната групировка "Хамас" от палестинска територия.

Какво представлява системата "Железен купол"?

"Железен купол" е система за противовъздушна отбрана, разработена от Rafael Advanced Defense Systems в партньорство с IAI и дъщерната ѝ ELTA Systems, чието дело е многофункционалният радар, който е част от системата.

"Железен купол" спира ракети и снаряди с малък обсег. Последните подобрения на системата ѝ позволяват да се справя с нови заплахи като дронове и други безпилотни летателни апарати. Куполът е в експлоатация от март 2011 г. и оттогава се използва за прехващане на ракети, изстрелвани най-често от Хамас и други палестински групировки. Израелски експерти твърдят, че "Железен купол" е променил стратегическите правила на играта в региона.

Батарея на "Железен купол" се състои от радарно устройство и контролен център, който може да засича заплахи малко след изстрелването им, като изчислява тяхната траектория и цел. Само няколко секунди са необходими, за да бъде открита приближаваща се ракета.

Батареята има 3 или 4 ракетни установки, като всяка е снабдена с 20 ракети-прехващачи, които се изстрелват само ако вражеският снаряд има опасност да удари населен район. Ракетите-прехващачи от "Железен купол" могат да се управляват във въздуха, а траекторията им да се променя. Те не поразяват целта си директно, а избухват в непосредствена близост до нея и по този начин я ликвидират.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички