Shell мести централата си във Великобритания и маха Royal Dutch от името си


Shell мести централата си във Великобритания и маха Royal Dutch от името си
Снимка: Royal Dutch Shell

10046

Нидерландското правителство е "неприятно изненадано", след като енергийният гигант Shell го информира за плановете си да премести централата на компанията във Великобритания. Shell ще инвестира 6 млрд. долара годишно в зелена енергия

Shell съобщи, че планира да премести данъчната си резиденция и главния си изпълнителен офис от Нидерландия в Обединеното кралство и да премахне Royal Dutch от името си след 130 години в рамките на мащабна промяна.

Нидерландското министерство на икономиката заяви, че фирмата "е информирала кабинета за намерението си да премести главното си управление в Обединеното кралство".

"Ние сме неприятно изненадани от това. Кабинетът дълбоко съжалява за това намерение", каза министърът на икономиката Стеф Блок в изявление в Twitter, предаде БГНЕС, цитирайки АФП. "Водим преговори със Shell относно последиците от това преместване за работните места, критичните инвестиционни решения и устойчивостта. Те са изключително важни", добави Блок. "Shell ни увери, че последиците за персонала от това решение ще се ограничат до преместването на редица изпълнителни/бордови позиции от Нидерландия в Обединеното кралство."

Планът на Shell да прекрати англо-холандската си структура следва редица неуспехи в Нидерландия през последните месеци. През април нидерландски съд нареди на Shell да намали емисиите си на парникови газове в знакова победа за активистите за климата. Shell трябва да намали въглеродните си емисии с 45% до 2030 г., тъй като допринася за "ужасните" последици от изменението на климата, постанови съдът в Хага. След това най-големият холандски пенсионен фонд ABP обяви през октомври, че ще спре да инвестира във всички компании за изкопаеми горива, включително и в Shell. Royal Dutch Shell изгуби над 21 млрд. долара през 2020 г.

Плановете на Shell също така са допълнителен удар за холандците, след като миналата година гигантът за потребителски стоки Unilever заяви, че е станал изцяло британска компания. 

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички