Собствениците на "Ливърпул" обмислят продажба на английския клуб


Собствениците на "Ливърпул" обмислят продажба на английския клуб
Снимка: Getty Images

4721

На фона на колебливото представяне на футболния отбор "Ливърпул" в английското първенство и прелюбопитния жребий за осминафиналите на Шампионска лига, стана ясно, че американските собственици са обявили тима на мърсисайдци за продажба, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Fenway Sports Group Holdings работи съвместно с Goldman Sachs Group и Morgan Stanley, за да оцени интереса за купуване на един от най-успешните английски клубове, споделят източниците, поискали да останат анонимни заради конфиденциалния характер на информацията.

"FSG е заявила по-рано, че при правилните условия би обмислила нови акционери, ако е от най-добрия интерес на "Ливърпул" като отбор", споделя групата в изявление.

Представители на Goldman Sachs и Morgan Stanley са отказали коментар, а говорител на "Ливърпул" не е отговорил веднага. Новината за потенциалната продажба на "Ливърпул" бе съобщена по-рано днес от The Athletic.

"В последно време имаше няколко смени на собствеността на клубове от Висшата лига и слухове за такива. Не е изненадващо, че ние често сме питани за състоянието на собствеността на "Ливърпул". При правилната оферта, която е в най-добрите интереси на клуба, "Ливърпул" се продава. За момента ние сме изцяло отдадени на това да осигурим успех на този исторически отбор и на терена, и извън него. Но заявяваме готовност за преговори", съобщиха от FSG в изявление до медиите.

Ливърпул е сред най-големите футболни отбори в света и заедно със северозападния си противник Манчестър Юнайтед – един от най-успешните в Англия. Клубът печели 19 титли в английската Висша лига и много трофеи в европейските първенства. Отскоро клубът се радва на завръщане към славните си дни под ръководството на германския треньор Юрген Клоп, който през 2020 г. изведе клуба до спечелване на първенството.

Очаква се инвеститори от САЩ и Близкия изток да са сред заинтересованите да купят Ливърпул предвид апетита им за експозиция към най-богатата футболна лига в света. Пример за това са придобиванията на клубове като "Манчестър Сити" от дубайското кралско семейство, "Нюкасъл Юнайтед" от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и "Челси" от американския инвеститор Тод Боели и частната инвестиционна компания Clearlake Capital. "Челси" бе продаден през май за 4,25 млрд. паунда (4,9 млрд. долара долара), а според някои анализатори "Ливърпул" може да постигне дори по-голяма сделка.

"Продажбата на Ливърпул може да надмине 5 млрд. долара, тъй като клубът генерира над 160 млн. долара от спонсорски сделки само за сезон 2022-2023 г.", смята Конрад Вичек, ръководител на спортния анализ в GlobalData.

Fenway Sports е най-известна в САЩ като собственик на бейзболния отбор "Бостън Ред Сокс". Тя придоби "Ливърпул" от американските бизнесмени Джордж Жилет и Том Хикс за около 300 млн. паунда през 2010 г. През 2021 г. инвестиционната компания RedBird Capital Partners придоби дял във Fenway Sports.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Bwin предвижда осми трофей от ФА Къп за Ливърпул

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички