Спас Русев най-после успя да купи "Булсатком"


Спас Русев най-после успя да купи "Булсатком"
Снимка: Оф. сайт на Левски

21385

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком" официално ще има нов собственик, след като офертата на Спас Русев е одобрена от кредиторите на компанията. Сделката се проточи повече от година след оспорване от основателя на оператора и акционер Пламен Генчев. Финализирането на продажбата потвърждава и самият Спас Русев пред "Капитал".

Според източници от пазара цената е между 120 и 130 млн. евро, които са платени с лични средства и заеми от международни финансови институции. Промяната на собствеността ще стане факт чрез смяна на сегашните кредитори на компанията с Русев. Спас Русев и ВТБ продават Vivacom на сериозна печалба

Той има сериозен опит в телекомуникационния бизнес. Основател е на "Телелинк", беше акционер в БТК, както и в албанския телеком ONE. Собственикът на "Виваком" вече притежава и Telecom Albania

Други кандидати

Спас Русев влиза в "Булсатком" през регистрираното в Люксембург дружество Viva Corporate, което е собственик на българското "Вива корпорейт България". Според източници на "Капитал" в наддаването е имало още един кандидат - чешката инвестиционна група PPF, която притежава "Yettel България" и bTV. Операторът е единственият от трите големи телекома у нас, който не предлага телевизия.

Контролът над "Булсатком" опитваше да си върне и съоснователят на дружеството и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. Така той се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Очевидно този ход само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата.

Сделката беше очаквана от доста време, след като преди години операторът започна да изпитва трудности с изплащането на дълговете, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване. Преди две години и половина беше назначено ново ръководство, водено от изпълнителния директор Станислав Георгиев, чиято основна цел беше да възстанови оперативно "Булсатком" и да спре изтичането на абонати с добавянето на нови услуги и по-силното преминаване към IPTV телевизия. Владимир Каролев ще възражда "Булсатком"

Оздравяването беше свързано с желанието на акционерите да могат да излязат от инвестицията си след време. Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

Бъдещето на "Булсатком"

Управлението на "Булсатком" в сегашната ситуация ще бъде предизвикателство - пазарът е изключително конкурентен, а другите основни играчи - "Виваком" и "А1 България" съкращават разликата и имат далеч по-сериозни ресурси. Според доклада на КРС за 2021 г. "Булсатком" е лидер с около 650 000 абонати на телевизия пред "Виваком" с 626 000 и А1 с 525 000. През миналата година "Виваком" изкупи няколко регионални доставчици на телевизия и интернет.

Така няма да е особена изненада, ако след време Русев реши да продаде компанията или част от нея или на конкурентите, или на друг нов играч. При първия вариант може да има и антимонополни трудности. За 2021 г. приходите на "Булсатком" достигнаха 161 млн. лв. при загуба от 22 млн. лв. и към 1250 заети през това лято.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КЗК глоби "Булсатком" с близо 600 000 лв.

Булсатком взе лиценз за четвърти мобилен оператор

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички