Световната банка става акционер на ПОК „Доверие“


Световната банка става акционер на ПОК „Доверие“
Снимка: БГНЕС

2832

IFC, част от най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари, взема 10% от капитала

IFC, част от Световната банка, става акционер на ПОК „Доверие“ с 10% от капитала на дружеството.

„Уважаеми осигурени, пенсионери, партньори,с удоволствие Ви уведомяваме за настъпили промени в състава на акционерите на ПОК „Доверие” АД. Приветстваме с добре дошли IFC, които стават директен акционер в ПОК „Доверие” АД, с почти 10% участие в капитала на Дружеството”, пише в официално съобщение на ПОК „Доверие”.

IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

През последните години, много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система, да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната. Вярваме, че участитето на IFC, в качеството на акционер в ПОК „Доверие”, ще помогне в този процес.

„Ние, работещите в ПОК „Доверие”, сме горди , че отговорихме на сериозните изисквания на IFC и оценяваме високо възможността, в бъдещата си дейност, да ползваме глобалната експертиза на тази организация. И до сега сме се стремили да се придържаме към високи стандарти в корпоративното управление, но също така сме убедени, че те могат да бъдат още по-високи”, пише в съобщението.

Бързо променящатата се среда в целия свят, с навлизането на все повече дигитални решения, във всички бизнеси, както и необходимостта от въвеждане на корпоративни и инвестиционни политики, осигуряващи опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, са части от управлението на ПОК „Доверие” АД, за които, в бъдеще, ще разчитаме на помощта на IFC.

Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие” АД, от ATBIH GMBH, което е 100% собственост на VIG, като VIG, чрез ATBIH, остава мажоритарен собственик на Компанията, с около 83% участие в акционерния капитал.

Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) е водещ застраховател в Австрия и цяла Централна и Източна Европа. Около 50 компании в 30 държави са част от тази Група с дългогодишни традиции, силни марки и близки отношения с клиентите. Повече от 25 000 служители във VIG се грижат за ежедневните нужди на повече от 22 милиона клиенти. Акциите на Групата се търгуват на Виенската фондова борса, от 1994 г., на Пражката, от 2008 г. и на фондовата борса в Будапеща - от ноември 2022 г. VIG Group има рейтинг A+ със стабилна перспектива от международно признатата рейтингова агенция Standard & Poor's и си сътрудничи тясно с Erste Group, най-голямата банка за търговия на дребно в Централна и Източна Европа.

„Вярваме, че партньорството между тези две огромни организации - IFC и VIG, КНСБ и останалите акционери на ПОК „Доверие” АД, както и продължаващите усилия на мениджмънта за добро управление, ще доведат до още по-силно усещане за сигурност и удовлетвореност у всички над 1 200 000 осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие” АД”, пише в съобщението.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80361
 • GBP
  1
  2.28258
 • JPY
  100
  1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички