Турската "Теклас" откри нов завод за 20 милиона лева във Враца


Турската "Теклас" откри нов завод за 20 милиона лева във Враца
Снимка: Теклас България

117251

Турската компания "Теклас" откри шестия си завод в България, който се намира във Враца. Инвестицията във фабриката е в размер на над 20 милиона лева, а разкритите работни места са 300, с тенденция да се увеличават през следващите години. Автомобилен гигант ще строи завод във Враца

Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, посланикът на Турция в България, Айлин Секизкьок, генералният директор на холдинг "Теклас" Неби Анъл, кметът на Враца Калин Каменов, както и кметът на Кърджали Хасан Азис участваха в официалната церемония по откриването на новото предприятие.

"Теклас" е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилни компании, сред тях и най-новите електрически и хибридни модели. Компанията има общо 6 фабрики у нас - 4 в Кърджали, една в Крумовград и новото съоръжение във Враца. Освен в нашата страна "Теклас" има заводи в Турция, Сърбия, Китай, САЩ и Мексико, както и логистични центрове и офиси в Европа. Компанията има общо над 7500 служители по света.

По време на събитието бе представено изложение на изделията, които компанията произвежда във Враца, а в обиколка на завода бяха разгледани автоматизираните линии и новоизграденият роботизиран склад.

"Към момента изнасяме 100% от нашата продукция в целия свят, като износът ни за всяка година е на стойност около 500 млн. лв. Инвестициите ни в България са на стойност около 190 млн. лв., като една от най-важните е научно-изследователския център. Това за нас не е един голям актив, а една инвестиция за цяла България", каза генералният директор на "Теклас – България" Неби Анъл.

През последните 6 години компанията е получила общо 4 сертификата за инвестиция "клас А" от Българската агенция за инвестииции за заводите си в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лв. Два от сертификатите са именно за завода във Враца. Завод разкрива 500 нови работни места във Враца

Министърът на иновациите Александър Пулев поздрави за стотиците открити нови работни места за жителите на Враца и региона. "Северозападна България има нужда именно от такива инвеститори като вас", каза той и припомни, че стимулирането на инвестициите в технологични и иновативни производства е приоритет за ръководеното от него ведомство.

"Направената инвестиция е крачка напред за българската икономика. Това ще доведе до модернизацията на страната ни. Компанията увеличава иновативната си дейност и се превърна в ключов играч в автомобилния сектор в света.", заяви президентът Румен Радев. Той благодари за добрите условия, които фирмата предоставя на служителите си и поздрави община Враца за успешното привличане на инвестицията.

Президентът отбеляза, че изграденият от компанията в Кърджали научно-изследователски център привлича най-добрите инженери в страната и разгръща мащабна развойна и иновационна дейност. "България не само произвежда високотехнологични продукти, а и задава стандартите в производството на подобна продукция", заяви държавният глава.

"Благодарение на съвместните ни усилия с Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и "Теклас – България", тази инвестиция се случи изключително бързо", заяви кметът на Враца Калин Каменов, цитиран от zovnews.

Той благодари на компанията за коректното партньорство и предприятието, в което работят хора от 4 общини. "Вярвам в капацитета на региона и се надявам все повече хора от Северозападна България и област Враца да намерят добре платени и качествени работни места и да създават своите семейства във Враца", заяви Каменов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германци инвестират 21,5 млн. лева в завод край Враца

Враца ще има нов голям завод за 42 милиона лева

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички