Ваксината срещу COVID-19 е новата златна треска


Ваксината срещу COVID-19 е новата златна треска
Снимка: iStock/Guliver

6201

Все по-лудата надпревара за намиране на ваксина срещу коронавируса превърна биотехнологичния сектор в новата треска за злато, често обещавайки шеметнa възвръщаемост. Анализаторите обаче предупреждават, че щедрите очаквания могат да са преувеличени.

По данни на Световната здравна организация в момента се разработват 168 потенциални ваксини, като в проучванията се наливат безброй милиарди долари – и държавни, и частни пари.

В резултат акциите на малките, иновативни биотехнологични стартъпи, съревноваващи се с фармацевтичните гиганти в разработването на субстанция, която да ваксинира света срещу COVID-19 и да позволи животът на милиардите хора на планетата да сe върне към някакво подобие на нормалност, поскъпнаха до главозамайващи максимуми през последните месеци.

Американската компания Moderna например, чиято потенциална ваксина е в т.нар. Етап 3 на клиничните проучвания, който е последният преди регулаторното одобрение, отчита по-скъпи ценни книжа с цели 250% от началото на годината, пише AFP.

Други по-малко известни имена като Inovio и Novavax се представят още по-добре със скок на акциите от съответно 350% и дори 3500%. Пазарната капитализация на малката германска компания CureVac, която миналата седмица дебютира на американската фондова борса в индекса Nasdaq, в момента надхвърля 10 млрд. долара. Британски гигант влага 130 млн. паунда във ваксина срещу COVID-19 

Анализаторите обаче предупреждават, че този вид инвестиции остават високорискови и по подобие на други борсови "балони" преди тях биха могли скоро да се спукат. "Когато си купувате биотехнологична компания, все едно си купувате лотариен билет", коментира Грегъри Волокайн, мениджър на портфейл в Meeschaert Financial Services в Ню Йорк. "Винаги ще има инвеститори, които търсят лесна печалба. Същото беше с интернет балона, със соларната енергия, с електромобилите, а сега и с COVID", посочва той.

Прегряване на очакванията?

С над 21 млн. заразени по света, 770 000 смъртни случая и преобръщане на глобалната икономика, залозите за намиране на ваксина не биха могли да бъдат по-високи.

И тъй като правителствата влагат милиарди в по-малки биотехнологични компании и в предварителни поръчки на дози от потенциалните ваксини, не е чудно, че инвеститорите приемат фармацевтичния сектор като своеобразно Ел Дорадо.

Въпреки това анализаторите предупреждават за опасност от прегряване на пазара. Цените на много акции "прехвърлиха нивото, на което би следвало да бъдат", казва Крис Редхед, анализатор на сектора на здравеопазването в Goetzpartners.

Защо можете да боледувате само веднъж от COVID-19?

Мнението му споделя Даниъл Махъни, мениджър на здравен фонд в Polar Capital. "За момента ме безпокои това, че пазарът предполага наистина висок процент на успех и всяка от тези компании ще продаде продукти за милиарди долари. Това просто ми се струва невероятно", посочва експертът.

Адам Баркър, анализатор в Shore Capital, изтъква, че разработването и пласирането на медикамент на пазара струва средно 2-3 млрд. долара. А "шансът което и да било лекарство или която и да била ваксина да успее от Етап 1 до края на Етап 3 е около 10%", твърди Баркър. Откри ли САЩ лек срещу коронавируса?

Акциите на фармацевтични гиганти като Pfizer, Sanofi и GlaxoSmithKline също се движат добре, откакто в края на миналата година коронавирусът се появи най-напред в Китай. Само че те не поскъпват с толкова бързи темпове като книжата на по-малките им конкуренти. Това е заради ангажимента на фармацевтичния сектор да разпространява евентуална ваксина на себестойност и да не извлича изгода от глобална трагедия, казват анализатори.

Изкривяване на пазара

Сегашният апетит към акциите на биотехнологични компании се дължи и на променената динамика в разработването на ваксината, коментират анализатори. "В исторически план би отнело 10 до 15 години, за да се разработи нова ваксина, а сега има компании в Етап 3 (проучвания) 6 месеца, след като пандемията удари САЩ", отбелязва Анди Aкър, специалист по биотехнологии в Janus Henderson.

Анализаторите допускат, че държавните пари могат да изкривят пазара. С влагането на всичките пари правителствата правят малките компании способни да се конкурират с големите, започват да произвеждат риск, според Махъни от Polar Capital. Китайски лекар обяви кога ще дойде краят на коронавируса

В случая на Moderna правителството на САЩ се изръси с близо 2,5 млрд. долара, за да подкрепи проучванията и да резервира дози от ваксината. Баркър от Shore Capital е съгласен с това. "Ако правителството дойде и даде 100 млн. долара, това като че ли прави по-изпълнимо малките да се конкурират с големите", казва той.

Крис Редхед от Goetzpartners все пак вижда и положителни аспекти: инжектирането на държавни пари в по-малки новаторски компании не само би помогнало за разработването на коронавирусни програми. Също така би "подкрепило и други програми за инфекциозни заболявания или пък ваксините от следващо поколение. Ще добият повече опит как да произвеждат ваксини срещу други болести".

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички