Завод "Добрич" е история. Заменя го търговски парк за 15 милиона евро


Завод "Добрич" е история. Заменя го търговски парк за 15 милиона евро
Снимка: Търговски парк Добрич

33473

Модерен търговски парк ще бъде изграден на мястото на бившия завод за обувки в Добрич. Инвестицията в обекта е за най-малко 15 милиона евро, а ритейл паркът трябва да отвори врати през септември или октомври догодина.

Основен инвеститор е проекта е бизнесменът Мариан Колев, който притежава веригата магазини за детски и бебешки стоки "Хиполенд". Освен него в церемонията за първата копка на обекта участваха водещи фигури в местната власт, както и други хора от бизнеса, предава БТА.

"Искаме на територията на бившия най-голям завод за детски обувки на Балканите да направим търговски център от типа "ритейл парк", който в последните години е по-предпочитано място за пазаруване от моловете. Една от главните причини е, че тук нещата са на открито, по-лесни са паркирането, влизането и излизането, а деловите хора все по-малко искаме да си губим времето в чакане по опашки. Смятаме, че това е добрата формула и за Добрич", обясни Колев.

Комплексът ще бъде издигнат върху приблизително 37 дка площ, от които около 17 дка ще бъдат разделени в над 30 наемни обекта. От тях 22 обекта ще са големи – с площ между 500 и 2400 кв. метра. Върху останалите 20 декара ще бъде изграден паркинг за 440 автомобила, като мястото е подходящо и за събития. По думите на инвеститора ритейл паркът ще разкрие 400-500 нови работни места.

Центърът ще има 22-23 търговски обекта, както и кино. Ще има и пространство, където да бъде представен Добрич с уникалните местни продукти. Тепърва ще се изяснява дали това ще е музей или изложбена зала.

Търговските обекти ще използват въобновяема енергия, като върху върху покрива на всеки от тях ще бъдат монтирани соларни панели. "Това е една допълнителна инвестиция, но пък е удоволствие, когато знаеш, че допринасяш за опазването на околната среда", каза Мариан Колев. Той похвали българските строители, че винаги, когато е възможно, използват рециклирани материали, което допринася за опазването на околната среда.

"Много ни се иска това да бъде първият в България ритейл парк с кино и детски център на топ ниво. Поне едно от двете ще има; на мен ми се иска да ги има и двете. Иска ми се да има нови за града марки в различни браншове и заведения за хранене.", казва Колев. В момента се водят преговори, а наемателите ще бъдат определени до 2-3 месеца.

По-рано Колев коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че в бъдеще веригата ще отваря магазини в ритейл паркове. И обяви, че "Хиполенд" има намерение да изгради един или два собствени ритейл парка, в които да бъдат поканени компании, които по думите на Колев "правят хубав и честен бизнес. Продават истински и качествени стоки на добри цени". Със специални оферти и промоции отвори врати първият ритейл парк в Перник

Нов шанс за Добрич и местните хора

Според собственика на "Хиполенд" Добрич е "силно подценен" като град. "Голяма част от парите на добричлии отиват например във Варна. Според мен хората ще предпочетат да ги оставят тук, за да помагат и на своите съграждани, които ще работят в ритейл парка", посочва той.

Мястото на новия търговски парк е емблематично за Добрич. В продължение на десетилетия едноименният завод за обувки е бил най-големият работодател в района, като в най-силните си периоди е имал 3300 служители и е изнасял продукцията си за целия соц лагер. Създали са се много нови семейства между работещите в предприятието, а то им е дало ведомствени жилища.

Завод "Добрич" е имал собствен хранителен магазин, химическо чистене, обекти за дърводелски и железарски услуги. Не територията му са работели лекарски и зъболекарски кабинети, физкултурен салон, библиотека, голям киносалон, както и детска градина с 220 места за деца до 6 години. Предприятието е имало дори собствена почивна станция в Балчик, припомня Pro News Dobrich. Ловеч - пътят от Москвича до електромобила

"Местните хора го помнят с носталгия преди повече от 25 години, но и до днес си говорят как в завода са работели над 2000 души", припомня кметът на Добрич Йордан Йорданов. "Това беше в миналото. Ние, добричлии, и област Добрич винаги сме били адаптивни на времето. Нека да живеем днес и да развиваме града", призовава Йорданов и пожелава успех на проекта.

"Благодаря, че ще откриете нови работни места и ще дадете шанс на нашите съграждани от града и областта, а защо не и от съседните области, да посещават това място. Защото през последните 25 години то беше един икономически паметник. От днес започва неговото развитие", казва градоначалникът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мащабен ритейл парк с магазини на 12 световни бранда започва да се строи в Сливен

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички