"Златните" паспорти - ключът на руснаците за Запада


"Златните" паспорти - ключът на руснаците за Запада
Снимка:

7890

Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство. Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина, разказва Deutsche Welle.

Как най-бързо се става гражданин на ЕС? Фирмите, които помагат на богатите руснаци да получат чуждо гражданство, знаят отговора: най-лесно е в Кипър и Малта, но е доста скъпо. Бързо става също и в карибските страни, където е значително по-евтино. Паспортите от тези държави позволяват да се влиза в Шенгенското пространство без виза.

Както споделят пред Deutsche Welle фирмите, предоставящи посреднически услуги, през последните месеци търсенето е нараснало 3-4 пъти. Интересът към Кипър и Малта расте стабилно, но придобиването на гражданство в ЕС става все по-трудно: програмите поскъпват, проверките стават по-сложни, а рисковете за тези, които не са попълнили въпросника коректно, стават все повече.

Кипър иска по 2 милиона евро

Интересът към Кипър е нараснал покрай спадналите цени на недвижимите имоти на острова, казват от фирма, която предлага виртуален оглед на бъдещата собственост за инвеститорите, които са готови да купуват. Мнозина обаче били недоверчиви и чакали да паднат ограниченията, за да посетят острова лично.

Кипърски паспорт както и преди може да се получи срещу инвестиция от 2 млн. евро, без да се налага да се живее в страната. Но държавните такси междувременно са увеличени от 150 000 на 200 000 долара. Увеличена е бройката на работните места, които трябва да бъдат създадени – от 5 на 9.

На потенциалния инвеститор би трябвало да се направи подробна проверка – за произхода на капитала, за съдимост и за това, че не е обект на санкции от страна на ЕС. Освен това съществува изискването да не е бил на държавна длъжност в последната година. Както става ясно от разследване на телевизия Al Jazeera обаче, кипърско гражданство са получили и редица лица, заемали високи постове в руската администрация.

Кипър е спечелил милиарди от продажбата на европейско гражданство

Новите правила на Малта

Има и ръст в търсенето на малтийско гражданство, но не така висок: хората бързали да подадат заявки по старата програма, по която квотата от 180 души вече е изчерпана. От септември властите в Малта пускат нова програма с по-строги изисквания: сумата, която трябва да се внесе във Фонда за развитие на Малта се увеличава, а размерът на инвестицията в имот, която трябва да се направи, се удвоява – от 350 на 700 000 евро.

Въвежда се и изискването за постоянно пребиваване на острова, което навярно ще откаже мнозина от желанието да получат местно гражданство, предполагат от посредническите фирми. Но те смятат, че правоохранителните органи на острова не разполагат с достатъчно ресурси да контролират това постоянно пребиваване.

Но Малта е по-слабо популярна сред руснаците в сравнение с Кипър. През 2018 г. например малтийски паспорти са получили едва 50 руски граждани.

Кипър взе паспорта на руския олигарх Дерипаска

Карибският паспорт – гаранция за сигурност

От карибските държави с най-голяма популярност се ползват Сейнт Китс и Невис, Антигуа и Барбуда, както и Сейнт Лусия. Те позволяват безвизово влизане в над 100 страни, включително и във Великобритания. Карибски паспорт може да се получи срещу инвестиции в икономиката в размер на 100 000 – 150 000 долара в зависимост от страната, а документите се оформят дистанционно.

Както посочва експертът по инвестиционна миграция Игор Немцов, паспортите са и един вид гаранция за сигурност. "В Русия и държавите от ОНД няма и помен от икономическа или политическа стабилност, а всеки предприемач, даже тези от средно ниво, искат да имат сигурност в утрешния ден."

Руските инвеститори изтеглят парите си от Кипър

Чуждият паспорт – като резервно летище

От 2003 г. насам Кипър е припечелил чрез "златните" паспорти над 6,5 млрд. евро, Малта от 2014 г. до 2018 г. – към 850 млн. евро. Европейската комисия нееднократно е отправяла критики към схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции, изтъквайки рисковете в сферата на сигурността, прането на пари, избягването на данъците и корупцията. Комисията продължава да проверява доколко подобни инвестиционни програми отговарят на нормите на ЕС.

Търсенето на паспорти расте с всяка следваща година, казва Иля Шуманов, заместник-директор на "Трансперънси Интернешънъл" в Русия. И дава следното обяснение за резкия ръст в интереса напоследък: "Някои си подготвят резервно летище, в случай че се появят политически сътресения, други – площадка за евакуация на своето семейство".

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички