Danone уволни изпълнителния си директор


 Danone уволни изпълнителния си директор
Снимка:

5664

Danone освободи от длъжност изпълнителния си директор, ход, който последва месеци на оплаквания от чуждестранни акционери за спада в цената на акциите на френския хранителен гигант, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Инвеститорите-активисти се прицелиха в Еманюел Фабер, който стана шеф на Danone през 2017 г. и неговия мениджърски екип, настоявайки за напускането му и преустройство на върха, докато компанията се бори да планира стратегия за възстановяване след Covid

Миналия месец американският фонд Artisan Partners заяви, че е придобил значителен дял от Danone с надеждата да подсили стратегията и промените в персонала, седмици след като друг хедж фонд, базираният в Лондон Bluebell Capital, разкри, че също е придобил акции, за да наложи промени. 

По време на управлението на Фабер в Danone, която е една от най-големите хранителни компании в света, той възнамеряваше да съчетае рентабилността със социалната отговорност и екологичните цели. 

„Искаме финансите да служат на икономиката, а икономиката да служи на хората“, каза в едно от изявленията си Фабер, гледна точка, според която неназован анализатор „със сигурност малко е раздразнила финансовите пазари“. 

Но въпреки изповядваните от Фабер грижи за социалните въпроси, през ноември Danone обяви планове да съкрати около 2 000 от своите 100 000 служители по целия свят като част от проект за „преоткриване“ на компанията и за спиране спада в цената на акциите, спаднали вече с около една трета през 2020 г. 

„За съжаление финансовите резултати на Danone не са в съответствие с качеството на активите му“, пише Artisan до други акционери през февруари, добавяйки, че е похарчила около 1,6 милиарда долара, за да придобие дял от над 3% във фирмата, ставайки трети по големина акционер. 

Според Figaro бордът е освободил Фабер от поста поради няколко фактора като липса на напредък в процеса на избиране на нов изпълнителен директор, както и предполагаеми стъпки на Фабер да повлияе на избора на негов наследник. Докато търсеше заместитник "с международен профил", Danone посочи трима топ мениджъри, които да оглавят фирмата. 

Парижкият фондов пазар приветства напускането на Фабер, като акциите на Danone се търгуваха повече от 4% по-високо при отварянето на бизнеса днес. 

Икономиката на Франция отбелязва рекорден спад от 13,8% на БВП през второто тримесечие на фона на кризата с COVID-19.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички