Най-тежката криза за работещите от Голямата депресия


Най-тежката криза за работещите от Голямата депресия
Снимка: iStock

5545

Около 8,8% от работното време в световен мащаб е изгубено през 2020 г. заради пандемията. Това е приблизително 4 пъти повече от загубата по време на финансовата криза през 2009 г., но има "предварителни признаци" за възстановяване. Това заяви Международната организация на труда в годишния си анализ на световния трудов пазар.

Загубите са еквивалентни на 255 млн. работни места на пълен работен ден и включват "безпрецедентните" 114 млн. работници, които се присъединиха към редиците на безработните и други, чието работно време е намалено поради ограниченията. "Тези огромни загуби доведоха до 8,3% спад на световните доходи от труд, което се равнява на 3,7 трлн. долара или 4,4% от световния брутен вътрешен продукт", показват данните на организацията, цитирани от британския Guardian.

Пандемията от Covid-19 предизвика най-тежката криза сред трудещите се от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Нейното въздействие е далеч по-сериозно от това на световната финансова криза през 2008-2009 г., категоричен е генералният директор на МОТ Гай Райдър. Според него е "особено обезпокоително", че 71% от загубите на работни места или 81 млн. души, са под формата на бездействие.

"Тези хора просто отпаднаха от пазара на труда. Или не са в състояние да работят, може би поради пандемичните ограничения или социални задължения, или са се отказали да търсят работа", добавя шефът на МОТ. Тази година и евентуално следващата ще бъдат загубени още часове.

"Всички сценарии предвиждат загубите на работни часове да продължат, с други думи финансовото и социално бедствие за милиони хора ще продължи през 2021 г. и след това", предвижда Райдър. Данните на МОТ показват, че жените и по-младите работници са пострадали най-много от безработицата, а сред най-силно засегнатите сектори са настаняването, хранителните услуги, търговията на дребно и производството. Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Нивата на неравенство рискуват да се превърнат в определяща характеристика на икономическото възстановяване от Covid-19, а правителствата по света трябва да вземат спешни мерки в подкрепа на онези, които са в окото на бурята, препоръчват от МОТ. Хората в най-силно засегнатите от кризата сектори рискуват да бъдат изоставени, когато икономиката се възстанови.

Все пак има някои обнадеждаващи признаци за възстановяване в началото на 2021 г., тъй като ваксините за Covid-19 постепенно се разпространяват по целия свят. Въпреки това, продължаващите икономически последици ще доведат до 3% загуба на работно време в световен мащаб през 2021 г. в сравнение с края на 2019 г., което се равнява на 90 млн. работни места на пълен работен ден. Идва тежка криза, която ще влоши стандарта на живот

При песимистичен сценарий, който предполага бавен напредък с ваксинирането, работното време ще намалее с 4,6% тази година, а дори при оптимистично развитие световната икономика пак ще загуби 1,3% от работното време. Резултатът ще зависи най-вече от това доколко пандемията ще бъде овладяна и доколко ще се възстанови доверието на потребителите и бизнеса.

"Ние сме на кръстопът. Единият път води до неравномерно, неустойчиво възстановяване с нарастващо неравенство и нестабилност и перспективата за нови кризи. Другият се фокусира върху хората и цялостното обществено възстановяване, като се дава приоритет на заетостта, доходите и социалната защита, правата на работниците и социалния диалог. Ако искаме трайно, устойчиво и приобщаващо възстановяване, това е пътят, към който трябва да се ангажират политиците", съветва ръководителят на МОТ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички