Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.


Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.
Снимка: iStock

6838

Коронавирусът парализира световната икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) в света претърпя най-големия си спад от края на Втората световна война през 2020 г., милиони останаха безработни или работните им места бяха спрени, а правителствата инжектираха трилиони долари в икономиките си, за да предотвратят допълнителни щети.

Възстановяването през 2021 г. обаче е силно несигурно. Китайската икономика отново расте силно, но много от най-богатите държави в света може да не се възстановят напълно до 2022 г., като се има предвид ранна оценка, анализира BBC Mundo.

Неравенството също е широко разпространено. Докато 651-те американски милиардери са увеличили нетното си богатство с 30% до 4 трлн. долара, 250 милиона души в развиващите се страни могат да се сблъскат с абсолютна бедност и до половината от работната сила в света може да са загубили средствата си за оцеляване...

Скоростта, с която пандемията може да бъде овладяна, ще повлияе значително на резултатите от икономиката по целия свят. В надпреварата между новите щамове на вируса и ваксините, ранната победа в никакъв случай не е гарантирана.

Дори богатите страни, които са закупили най-много налични ваксини, може да не успеят да ваксинират достатъчно хора, за да създадат бленувания стаден имунитет до края на 2021 г. В развиващите се страни, където ваксините обикновено са в недостиг, се очаква вирусът да се разпространи допълнително.

Печелившите от кризата

Най-големите победители вероятно ще бъдат страни като Китай и Южна Корея, които успяха да потиснат вируса по- рано. Очаква се китайската икономика да нарасне с 8% през 2021 г., над два пъти повече от най-успешните западни страни дори преди пандемията.

Китайската икономика, движена от износа си, се е възползвала от блокирането в западните страни. Западното търсене на услуги като развлечения и пътувания може да е намаляло, но търсенето на битови потребителски стоки и медицински консумативи се е увеличило.

А китайският износ за САЩ е достигнал рекордни нива въпреки високите мита, наложени от администрацията на Тръмп.

Китай също така разширява своето икономическо влияние в цяла Азия, с нова зона за свободна търговия в Тихия океан и огромни инфраструктурни проекти по своите търговски пътища към Европа и Африка. Китай е големият печеливш от пандемията

Инвестира в усъвършенствани технологии, за да намали зависимостта си от западните вериги за доставки на компоненти като полупроводници.

Китай вече може да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света до 5 години, два пъти по-бързо от предвиденото по-рано.

Губещите

За богатите страни като САЩ, Великобритания и тези от континентална Европа перспективите са по-малко розови. След кратки възстановявания през лятото на 2020 г. икономиките им спряха. Това беше предизвикано както от втората вълна на пандемията, така и от блокирането.

Например в САЩ работните места и растежът пряко зависеха от развитието на пандемията, а различните сектори пострадаха неравномерно, когато доверието на бизнеса и потребителите спадна.

Дори и с известно възстановяване през следващата година, тези икономики се очаква да бъдат с 5% по-малки през 2022 г., отколкото ако кризата не беше настъпила.

Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното

Въпреки това, най-големите губещи през 2021 г. вероятно ще бъдат развиващите се страни. Липсват им както финансови ресурси за закупуване на достатъчно ваксини, така и обществените здравни системи за лечение на голям брой заразени пациенти. Нито могат да си позволят огромните държавни субсидии, които са предотвратили масовата безработица в Европа и САЩ.

Отчитайки, че търсенето на суровините им е парализирано от рецесията на Запад и слабата помощ от богатите страни за облекчаване на огромните им дългове, те не могат да си позволят допълнителни блокади.

Дори бързо развиващите се страни като Бразилия, Индия и Южна Африка са изправени пред трудни времена. Например Южна Африка не отговаря на изискванията за получаване на ваксини по програмата COVAX за много бедни страни, но не е в състояние да закупи ваксини от пазара, въпреки че ги произвежда на местно ниво за западните фармацевтични компании.

Светът ще плаща живота си на кредит с инфлация

Преди това тези страни имаха нарастваща средна класа; сега много милиони работещи бедни ще бъдат принудени да се върнат в селата си и градските бедняшки квартали поради липса на възможности за работа, изправени пред огромна бедност и дори глад.

Новото разделение

Икономическите ефекти от пандемията са много различни в обществото.

Тези, които работят на пълен работен ден, често на високо платени работни места, и могат да работят от вкъщи, са натрупали значителни спестявания, тъй като имат по-малко възможности за харчене на спечеленото.

Много богатите, особено в САЩ, са се възползвали от огромен ръст на фондовия пазар, предизвикан от успелите по време на пандемията, като Amazon, Netflix и Zoom и тази тенденция вероятно ще продължи.

Световната икономика ще се "лекува" дълго и трудно

Големият въпрос за икономиката е дали през следващата година хората със сигурни работни места и високи доходи ще се върнат към предишните си модели на харчене, или ще запазят спестяванията си в условията на продължаваща несигурност.

И обратно, много от тези, които са загубили работа или бизнес, или са били съкратени, дали ще имат трудности да си намерят нова работа или да се върнат към предишните си нива на доходи, особено като се има предвид, че сектори с ниски заплати - като търговията на дребно и хотелиерството - е малко вероятно напълно се възстановяват след пандемията.

Тази група включва много млади хора, жени и представители на етнически малцинства.

Неравенството може да се увеличи, тъй като богатите правителства намаляват огромните субсидии, които са прилагали, за да задържат много работници или с прекратен договор.

Какво предстои: Нова Голяма депресия или икономически ренесанс?

Британският финансов министър Риши Сунак даде ясни сигнали за това намерение в своя преглед на разходите през ноември.

В САЩ политическият застой при допълнителните разходи за помощ беше разрешен едва в последния момент и републиканците сега вероятно ще се опитат да минимизират разходите на администрацията на Байдън въпреки огромните разходи през управлението на Тръмп.

Европа току-що постигна безпрецедентно споразумение за предоставяне на финансирана от ЕС помощ на най-силно засегнатите от пандемията държави-членки, но напрежението около обхвата на пакета и получателите вероятно ще продължи.

Сътрудничеството би могло да улесни адаптирането към пост-пандемичния свят. Но международното сътрудничество по време на пандемията беше слабо и икономическото напрежение допълнително подкопа глобалния ангажимент за свободна търговия, което не е добро начало за Brexit във Великобритания.

В национален план преразпределението на богатството и доходите чрез по-високи данъци може да даде на западните правителства повече ресурси за справяне с жертвите на пандемията, но това ще бъде политически трудно в една продължаваща рецесия.

Социалните вълнения бяха следствие от предишни пандемии. Дано този път намерим мъдростта да се справим с големите неравенства, разкрити от COVID-19, и да изградим по-справедлив свят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички