Кризата, причинена от пандемията, едва започва


Кризата, причинена от пандемията, едва започва
Снимка: iStock

8395

Кризата с коронавируса е подобна на военните икономики. И може да прерасне в световна икономическа криза. Какви са рисковете и по-добре ли са подготвени водещите държави, коментира пред Deutsche Welle Албрехт Ричл – професор по икономическа история, изучаващ икономическите кризи.

Намаляване на търсенето, срив на производството, огромна безработица, финансова криза, а после и криза на държавния дълг – това са основните тенденции при всяка икономическа криза.

Големият въпрос е къде сме в момента. "Ние сме едва в началото на кризата. Може да стане толкова лошо, че да доведе до глобална икономическа криза като тази в началото на 30-те години на миналия век (Голямата депресия, б.р.). Дори не може да се изключи напълно 20-процентен спад на брутния вътрешен продукт. Перспективите са мрачни и зависят от продължителността на мерките за карантина", предупреждава Ричл.

Икономическата ситуацията в момента напомня тази през войните, когато ресторантите, малките магазини и производственият и занаятчийски бизнес са затворени, за да се освободят ресурси за военната икономика. Някои сектори могат да се свият както през войните, когато икономиката е намаляла в определени отрасли с цели 70%, посочва експертът.

Големият проблем остава несигурността – никой не може да предвиди колко ще продължи икономическата стагнация, което се усеща и в изявленията на политиците. Президентът на САЩ обещава да върне икономиката в релси след Великден. Експертите нямат представа на какво е разчитал, за да стигне до това заключение. Политическите изявления и сметки често нямат много общо с експертния анализ. Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното

Държавите се опитват да потушат финансовите пожари – американските власти "хвърлят пари от хеликоптер", а краткосрочната надбавка за работа в Германия не е много по-различна. Това е реактивно действие, но не и истинска стратегия за решаване на проблема. "Голямото неизвестно се крие в мерките за ограничаване и техните ефекти. Не е ли радикалното излекуване по-лошо от болестта? В момента тази дилема се обсъжда бурно", отбелязва Ричл.

Държавите печатат пари като луди, за да помогнат на хората, което неминуемо поражда риск от инфлация. "Дали това ще се случи в действителност е неизвестно: всички икономисти го прогнозираха за периода след финансовата криза през 2008 г. И всички грешихме, включително и аз. Идеята ми е, че всъщност не знаем. Но поемайки риска да се направя два пъти на глупак, аз настоявам: рискът съществува", предупреждава историкът. Светът ще плаща живота си на кредит с инфлация

Всички големи войни и кризи радикално променят икономиката, което се усеща най-вече в начина на работа на различни сектори. В момента работим от вкъщи, което вероятно ще се запази и след пандемията.

През Първата световна война се засилва заетостта на жените, които получават и избирателни права, синдикатите набират скорост и започва да се прилага осемчасовия работен ден. 30-те години са жесток (но неуспешен) опит тези постижения да се върнат назад. "След Втората световна война виждаме прилагането на индустриалното масово производство, появата на потребителско общество, масовия достъп до по-добро образование. Това са всички примери, всичко това бяха промени след тежки икономически кризи", обобщава Ричл. Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Поглеждайки в бъдещето се питаме кои са най-важните фактори за възстановяване от криза. "Истинската движеща сила за възстановяване от криза е публичният дълг. Ако една държава е имала относително ниско ниво на публичен дълг преди да е настъпила криза и следователно също и варианти за действие за фискална политика, тогава ще бъде по-лесно и по-бързо да се излезе от кризата. Държавите с най-много дългове отпреди криза се наложи да се изправят пред ескалация на публичния дълг. Южна Европа след финансовата криза от 2008 г. е класическият пример и ще бъде така и сега", обяснява историкът.

Добър пример за това е Германия. Въпреки спорната си политика на нулев дълг, федералната република поддържа боеприпасите си в добра форма, за да може да предприема мащабни контрамерки в моменти като настоящия. Германия вече е в добра позиция, но проблемът е, че днес тя е по-взаимозависима на международно ниво от повечето големи икономики. "Това означава, че зависим повече от другите от това, че нашите съседи се справят добре", подчертава Албрехт Ричл.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички