Йенс Столтенберг поема Централната банка на Норвегия


Йенс Столтенберг поема Централната банка на Норвегия
Снимка: Getty images/Guliver

4262

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще оглави Централната банка на Норвегия Norges Bank, обяви днес правителството на страната на фона на опасения на опозицията, че назначаването на бивш премиер може да отслаби независимостта на институцията, предаде Ройтерс. Откъде идва богатството на Норвегия

Той беше един от 22-ма кандидати за поста, след като настоящият управител Ойстейн Олсен обяви през август 2021 г., че ще се оттегли.

Позицията е свободна от 1 март, но Столтенберг заяви, че първо ще доизкара мандата си в НАТО, който продължава до края на септември 2022 г.

"От името на Norges Bank бих искал да поздравя Йенс Столтенберг за назначаването му за управител на централната банка. Познавам, че г-н Столтенберг е ангажиран и компетентен икономист. Сигурен съм, че с богатия си опит той успешно ще изпълни тази роля", посочи Ойстейн Олсен, предаде БНР.

Банката ще се ръководи от заместник-управителя Ида Уолден Баче от 1 март, тъй като Столтенберг "не може да встъпи в длъжност до около 1 декември", добави още той. Норвегия не се отказва от петрола и газа

Столтенберг, икономист по образование, е бивш лидер на Лейбъристката партия. Той бе премиер на два пъти преди да стане генерален секретар на НАТО. Бил е и финансов министър и министър на енергетиката.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички