Милиардерът, който взе най-големия бонус в британската история


Милиардерът, който взе най-големия бонус в британската история
Снимка: Getty Images

11066

Милиардерът мениджър на хедж фондове сър Крис Хон получи бонус от 479 млн. долара, след като фондът му The Children's Investment Fund Foundation отчете 66% скок на печалбите преди данъци, които достигаха 695 млн. долара.

Смята се, че това е най-високата годишна сума, плащана някога на един човек във Великобритания и се равнява на 940 000 британски лири на ден. Това е 9000 пъти над средната заплата в Обединеното кралство и 1700 пъти повече от сумата, изплатена на премиера Борис Джонсън.

Огромното възнаграждение на Хон от 479 млн. долара (343 млн. паунда) е значително по-висок от предишния рекорд от 323 млн. паунда, платени на Дениз Коутс, мажоритарния акционер в компанията за спортни залози Bet365, през 2018 г.

Невероятната сума е изплатена като дивидент от TCI, хедж фондът, създаден през 2003 г., към личната компания на Хон TCI Fund Management Limited, според официални документи. Възнаграждението е за финансовата годината до 29 февруари 2020 г.

Сметките на TCI Fund Management, която е 100% собственост на Хон, показват, че общите средства на акционерите ѝ са 1,94 млрд. долара. Състоянието му се оценява на около 6 млрд. долара по данни на списание Forbes.

54-годишният Хон е бивш работодател на британския финансов министър Риши Сунак, който му е помогнал да управлява хедж фонда си. Милиардерът е син на автомобилен механик от Ямайка, който емигрира във Великобритания през 60-те години, наема Сунак през 2006 г.

Агресивната кампания на TCI в холандската банка ABN Amro доведе до продажбата ѝ на Royal Bank of Scotland. Именно поради причина RBS за малко фалира по време на финансовата криза от 2008-09 г. Хон твърди, че той е главният инициатор на рискованата сделка е негова. Сунак напусна TCI през 2009 г.

TCI, която притежава големи дялове във Visa, Microsoft, компанията-майка на Google - Alphabet и канадска железопътна компания за петролни превози, отчете печалба преди данъци от 695 млн. долара спрямо 420 млн. долара година по-рано. Оборотът ѝ се е увеличил от 472 млн. до 888 млн. долара. Хедж фондът е собственост на офшорна компания на Каймановите острови, но действителният собственик е Крис Хон. 

Макар да печели огромни суми, Хон не е никак стиснат. Той е един от най-щедрите филантропи в Обединеното кралство и е раздал 386 млн. долара чрез личната си благотворителна организация Children’s Investment Fund Foundation през 2019 г., според последните налични данни.

Справянето с климатичните промени централно място в мисията на неговия хедж фонд и благотворителна организация. Ето защо директорите на компании, които не разкриват въглеродните си емисии, стават мишена на милиардера.

Той е и най-големият индивидуален дарител на организацията Extinction Rebellion, която призовава обществата да се събудят и да вземат спешни мерки срещу извънредната климатична ситуация. "Човечеството агресивно унищожава света с изменението на климата и има спешна нужда всички да се събудим за този факт", казва Хон през 2019 г. Смята се, че фондацията му е поела ангажимент да дари 200 000 паунда за тази кауза.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички