Ваксината срещу Covid-19 направи емигрант милиардер


Ваксината срещу Covid-19 направи емигрант милиардер
Снимка: BioNTech

7183

Той е на 4, когато пристига от Турция в Германия. Тогава баща му работел в завода на Ford в Кьолн. Днес Угур Шахин е един от най-богатите германци. Kак го е постигнал, разказва Deutsche Welle.

Основателят на германската фирма BioNTech Угур Шахин е вече сред 500-те най-богати хора в света, съобщават няколко германски медии. Разработената от него ваксина срещу коронавирус го превърна в милиардер. Акциите на фирмата му през тази година увеличиха стойността си с над 250%.

Състоянието на Угур Шахин се изчислява на 4,2 млрд. евро, което го поставя на 493-то място в списъка на най-богатите хора на планетата. В Германия той се нарежда дори на 34-о място по богатство, отбелязва вестник Die Welt и пояснява, че Угур Шахин притежава 17,3% от BioNTech, както и опции върху акции на стойност от 115 млн. евро.

Роден в Турция, израснал в Германия

Историята на Угур Шахин е пример за успешна интеграция и показва възможностите, които откриват образованието и науката в Германия, посочва в тази връзка телевизия RTL. На четиригодишна възраст Шахин пристига заедно с майка си от Турция в Кьолн. Там вече работел баща му – в заводите на Ford. По-късно младият Шахин следвал медицина и станал лекар в университетската клиника в Кьолн. След това започнал работа в университетската клиника на провинция Саарланд в Хомбург. Именно там се запознал с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи.

Самият учен изглежда не се вълнува особено от факта, че вече принадлежи към клуба на най-богатите хора в света. Той неведнъж е казвал, че иска да открие лекарство срещу рак и че ще концентрира работата на своята фирма BioNTech именно върху тази цел. През 2019 г. Шахин получи германската награда за изследване на раковите заболявания.

През януари тази година обаче Угур Шахин и съпругата му Йозлем Туречи, която е лекарка, временно пренасочили вниманието си към Covid-19, след като прочели обезпокоителна статия за разпространението на вируса в едно семейство, което било посетило китайския град Ухан.

Ваксината срещу COVID-19 е новата златна треска

BioNTech излезе на Нюйоркската фондова борса през миналата година. Тогава интересът към акциите ѝ обаче далеч не бе така голям, както днес. Тогава фирмата трябваше да емитира акциите си с минимална печалба. И все пак: след излизането на борсата Шахин притежаваше половин милиард. Днес обаче е 10 пъти по-заможен.

Кой още печели от пандемията

От нарастването на стойността на акциите на BioNTech спечели не само основателят ѝ, а и другите инвеститори в нея. Така например акционерите близнаци Томас и Андреас Щрюнгман, които притежават около половината акции на BioNTech , вече имат 12,2 млрд. долара.

От надпреварата за създаване на ваксина спечелиха и други инвеститори – например онези, които бяха вложили пари в основния съперник на BioNTech – Moderna. Нейните акции повишиха стойността си с над 650% през тази година.

Германските данъкоплатци също ще извлекат ползи от това развитие. Държавният дял от собствеността на производителя на ваксина CureVac междувременно повиши стойността си многократно. Когато държавата закупи дялово участие във фирмата от Тюбинген, стойността ѝ се оценяваше на 1,6 млрд. евро. Днешната ѝ стойност на борсата възлиза на близо 15 млрд. евро, а 17-процентовият дял на Германската кредитна банка за възстановяване и развитие, чрез която бяха закупени акциите, е нараснал на 2,6 млрд. евро.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички