Миляна Велева напуска Нова телевизия заедно с Домусчиеви


Миляна Велева напуска Нова телевизия заедно с Домусчиеви
Снимка: Нова броудкастинг груп

16206

Промените в Нова телевизия продължават, като още един ръководен кадър се раздели с поста си. Това е директорът на новините Миляна Велева, която вече не заема тази длъжност и напуска цялата медийна група. Телевизията благодари на Велева за нейната всеотдайна работа и ѝ пожелава успех в бъдещите начинания.

Смяната на Миляна Велева е напълно очаквана. Тя беше назначена на високия пост от бившите собственици – братята Кирил и Георги Домусчиеви малко след като купиха NOVA през 2019 г. Велева бе част от цяла група журналисти от "Канал 3", които преминаха в Нова след предишната ѝ продажба. След собствениците и изпълнителния директор Ива Стоянова, Велева е третият човек на висока позиция в NOVA, който си тръгва от телевизията. Раздялата между журналистката и медията изглежда по-скоро принудителна, отколкото доброволна.

В миналото Велева е работила като шеф на новините и във финансираната от фалиралата КТБ телевизия ТВ7, както и Канал 3, свързван със собственика на медии и депутат от ДПС Делян Пеевски. Работила е и като изпълнителен продуцент на спортната Ринг ТВ (част от Би Ти Ви Медия груп). Кариерата ѝ започва в БНТ. Самата Миляна Велева е считана за близък човек на Пеевски. Тя е сестра на вицепремиера от кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова.

Името на Велева нашумя особено силно, след като миналото лято в социалните мрежи изтече имейл, за който се твърди, че изпратен от нея до екипа на телевизията. Мейлът дава насоки как журналистите да бъдат по-благосклонни към грешките на управляващите и силно критични към опонентите им от БСП и Демократична България.

От репортажите трябвало да се изрежат въпросите на bTV, 7/8 ТВ и Свободна Европа (известни като критици на властта), а президентът да се отразява кратко и без конкретика. Всяко споменаване на издирвания бизнесмен Васил Божков трябвало да започва с изречението – "обвиненият в редица престъпления хазартен бос", а даренията на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски "да се отразяват с необходимото внимание". NOVA официално има нов собственик и нов шеф

От "Нова броудкастинг груп" определиха написаното в съобщението като фалшива новина и заплашиха със съд всеки, който засяга имиджа на медиите им. Макар че не се доказа дали написаното е вярно и кой е реалният подател на имейла, много хора се обърнаха срещу телевизията, а репортерите на NOVA бяха посрещани враждебно в първите седмици на летните протести.

Напускането на Велева е част от вълна от промени в най-голямата българска медийна група. По-рано през януари NOVA свали предаването на скандалната журналистка Илияна Беновска, като не го включи в актуализираната програма на новинарския си канал Nova News (бившата Канал 3). Причината за спряното излъчване на "Беновска пита" остава неясна, но вероятно е свързана с неговата тенденциозна защита на политическото статукво.

Наследникът на Велева

Новият шеф на новините и актуалните предавания в Нова ТВ ще бъде продуцентът на сутрешния блок Илия Дафов (на снимката горе). Той ще определя как ще се развиват новините и публицистиката в телевизията. Дафов е опитен кадър – работи в "Здравей, България" от 13 години, първо като репортер и редактор, а от 5 години продуцира сутрешния блок на NOVA.  

"Изключително много се радвам, че журналист като Илия Дафов, изградил своята професионална кариера единствено в "Нова", ще е новият главен продуцент "Новини и актуални предавания". С опита, който има, и уважението, с което се ползва от колегите си, вярвам, че новините и публицистиката на "Нова" ще надградят доверието у нашите зрители.

Неговото назначение е част от стратегията ни да развиваме утвърдени имена, получили своя професионален опит и доказали качествата си в нашата медийна група", казва Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп", цитиран в прессъобщението. Домусчиев коментира продажбата на Нова телевизия

Позицията на Дафов в сутрешния блок ще заеме друг дългогодишен кадър на медията – Иван Христов. Той е част от екипа на медията от 2007 г.

"Вятърът на промяната" вече сериозно се усеща в NOVA. Остава въпросът дали ще има промяна и в редакционната политика на телевизията, считана за особено близка до властта.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички