Министрите на икономиката, финансите, енергетиката, регионалното развитие - кои са те?


Министрите на икономиката, финансите, енергетиката, регионалното развитие - кои са те?
Снимка: БГНЕС

2717

Номинираните за министри в предложения състав на правителство на проф. Николай Габровски изглеждат като експерти с богата професионална визитка и разнообразен опит. Ако бъдат избрани, ще им се наложи да се справят с редица сериозни проблеми. Затова решихме да ви представим хората, които ще управляват някои от най-важните министерства - енергетиката, финансите, икономиката, регионалното развитие.

Кой е Мартин Дановски - номиниран за министър на икономиката и индустрията?

Роден е през 1967 г. в Ловеч. Има две магистърски степени – по икономика, маркетинг и стратегическо планиране от Университета за национално и световно стопанство – София (УНСС) и по инженерни и технически науки, земеустройствено планиране от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Има над 15 години висш управленски опит в сферата на маркетинга и маркетинг комуникациите, инвестиционно консултиране и връзки с институциите, както и изграждане и ръководене на операции и офиси на мултинационалната маркетингова група Havas Worldwide Франция в страните от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия.

В публичната сфера е от 2015 г. Активно работи в сферата на икономическа политика, инвестиции, иновации и финансови инструменти. Дановски е бил съветник към кабинета на заместник министър-председателя по европейските фондове. От 2015 г. е част от създаването на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) – като член на УС, а по-късно става и негов председател.

Структурира и ръководи като председател Държавната агенция за научни изследвания и иновации от създаването ѝ през март 2021 г. до вливането ѝ в Министерството на иновациите и растежа през март 2022 г.

Коя е Маринела Петрова – предложена за министър на финансите?

Завършила е магистратура в УНСС и СУ "Климент Охридски". Притежава следдипломни квалификации (Австрия, Обединеното кралство, Япония, Нидерландия, САЩ) в областта на макроикономиката, икономическите и фискалните политики (в т.ч. тяхната координация в ЕС и еврозоната). Започва кариерата си преди 30 години в Агенцията за икономическо програмиране и развитие към МС на най-ниската експертна позиция. Има над 20 години опит на ръководна позиция в държавната администрация. Била е заместник-министър на финансите в три правителства, едно от които – служебно. Ръководила е екипа на МФ при българското председателство на ЕС и при преговорите за ERM2 (чакалнята на еврозоната).

В момента е председател на УС на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) – за първи път българин и за втори път жена, избрана от акционерите на тази позиция. Член е на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд. Българка оглави Банката за развитие на Съвета на Европа

Кой е Николай Павлов – номиниран за енергиен министър?

Николай Павлов е роден през 1975 г. в град Димитровград. Магистър по финанси и международни икономически отношения в УНСС.

Има над 10-годишен опит в енергетиката на ръководни и управленски позиции. Бил е финансов директор и член на УС на "Национална електрическа компания" ЕАД, както и член на Съвета на директорите на "Контур Глобал Марица Изток 3" АД. Бил е и член на одитния комитет на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.

През 2015 г. става финансов директор на "Булгаргаз" ЕАД. От 2016 г. до началото на 2017 г. е изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД. От януари 2017 г. до май 2017 г. е служебен министър на енергетиката в правителството на проф. Огнян Герджиков. От май 2017 г. до февруари 2022 г. е изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД.

Кой е Добромир Симидчиев – предложен за министър на регионалното развитие и благоустройството?

Завършил е в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) с най-високо отличие, с няколко академични награди за успехи и най-високи резултати по специалност "Водоснабдяване и канализация" – пречистване на води. Магистър е и по бизнес администрация – финансово управление – от Университета на Сиатъл в САЩ.

В периода 2011-2014 г., по времето на три правителства, е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Една от най-важните цели на Добромир Симидчиев като зам.-регионален министър е създадената дългосрочна 10-годишна стратегия за ВиК сектора у нас, изпълнявана и сега.

Председател e на Съвета на Директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

В професионалния си път е заемал и ключови мениджърски позиции. Според визитката му представена от ГЕРБ, Симидчиев е международно признат експерт и мениджър с богат опит в областта на разработването на политики, стратегическо и инвестиционно планиране, управление на промяната. Доказан специалист в ефективно и дългосрочно управление на активи и инженерни услуги във водния сектор.

Кой е Прошко Прошков – кандидат за министър на транспорта?

Роден е през 1974 г. в град София. Инженер по автоматика и системотехника от Технически университет – София. След дипломирането си работи в Германия последователно по два проекта – за разработка на програмно осигуряване за индустриални приложения и за симулация и оптимизиране на трафика в мрежата на Националния железопътен превозвач (Дойче Бан). През 2007 г. е избран за кмет на район "Лозенец" в София.

От 2011 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. Председател е на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член на комисиите по транспорт и пътна безопасност и по икономика, собственост и дигитална трансформация. Приоритет в работата му са политиките за градска мобилност, в това число внедряване на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение. От 2021 г. столицата има една от най-модерните в Европа системи, позволяваща безконтактни електронни плащания, онлайн продажби на превозни документи и аналитични услуги за подпомагане на управлението на транспорта.

Бивш общински съветник от ДСБ и член на партията на Меглена Кунева – Движение "България на гражданите".

Коя е Милена Стойчева – предложена за министър на иновациите и растежа?

Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ "Климент Охридски", Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския институт за иновации и технологии. В момента е директор за иновации и трансформация към EIT Culture&Creativity.

Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.

Милена Стойчева е носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide Soraya Salti за 2021 г. за приноса и за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Носител е и на наградата за жени-лидери на Американско посолство в България. Има над 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. Професионалният ѝ път е посветен на цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са предложените министри в кабинета "Габровски"?

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички