Парламентът освободи Янев и избра новия военен министър


Парламентът освободи Янев и избра новия военен министър
Снимка: БГНЕС

5056

Народното събрание освободи Стефан Янев от поста министър на отбраната. Досегашният посланик на България в НАТО Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Това реши парламентът със 184 гласа "за" и 33 "въздържал се". Заков положи клетва и встъпи в длъжност като министър. Отиващият си Стефан Янев беше военен министър по-малко от 3 месеца.

Кандидатурата на Заков беше изненадваща, тъй като фаворит беше военният експерт от "Продължаваме Промяната" проф. Тодор Тагарев. Причината за рокадата остава неясна. По непотвърдена информация, решението да бъде оттеглена кандидатурата на Тагарев се дължи на недоволството на БСП. Вицепремиерът Корнелия Нинова отказа отговори дали кандидатът за военен министър е сменен по искане на ръководената от нея партия.

Премиерът Петков не можа да обясни добре внезапната промяна. На влизане в Народното събрание премиерът обяви, че е "много щастлив", че Заков е приел поканата на ПП да заеме поста, и увери, че той е най-подготвеният човек да оглави военнното ведомство. За Тагарев Петков каза, че ще "помага със съвети". А на въпроса защо е избран точно Заков, премиерът отвърна: "Причината е, че този човек се съгласи в последния момент." Министър-председателят не говори от парламентарната трибуна за причините за смяната на кандидата.

Кирил Петков повтори вчерашните си аргументи да бъде отстранен Янев - че външната политика е отговорност на правителството, а не на отделен министър, и че кабинетът не зависи от един човек, както според него смята Янев. "Българският интерес не е да се снижим, да сме по-тихи от най-тихите. Не, това правителство ще работи на база на принципи и, когато види нещо, което не е правилно, ние ще казваме това!", прогласи премиерът.

От левицата подкрепиха новия кандидат, но някои депутати имаха особено мнение.

Крум Зарков, който беше претендент за лидер на БСП, се обърна към Кирил Петков, че отстраняването на Янев е грешка. Според депутата изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той посочи, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание.

Относно нежеланието на Янев да използва думата "война", Зарков посочи: "Военните не обичат да говорят за война, както моряците не обичат да говорят за корабокрушение."

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички