Петър Андронов оглави и Надзорния съвет на ОББ


Петър Андронов оглави и Надзорния съвет на ОББ
Снимка: ОББ

5045

След официалното вписване в Търговския регистър Петър Андронов става председател на Надзорния съвет на ОББ, като наследява на тази позиция Люк Попелиер. По-рано през годината Петър Андронов влезе в Управителния съвет на КВС на поста главен изпълнителен директор на бизнес ресор "Международни пазари", като отговаря за бизнеса на групата в четири от основните ѝ пазари – България, Унгария, Словакия и Ирландия.

В тази връзка той вече зае позициите на председател на съветите на директорите на K&H Банк и K&H Застраховане в Унгария. В новото си назначение Андронов застана начело и на борда на директорите на KBC Асет мениджмънт. През месец юни Комисията по финансов надзор одобри Петър Андронов като председател на Надзорните съвети и на ДЗИ Общо застраховане и ДЗИ Животозастраховане.

На позицията председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ Андронов е наследен от Питър Рубен, който също официално бе вписан в Търговски регистър по-рано през септември.

Петър Андронов ​е председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ до март 2021 г. Тази позиция заема при придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г. до март 2021 г. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп в България.

Дълга и успешна кариера

Професионалният път на Петър Андронов е дълъг и успешен, като включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007 г. той е главен директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка. От 2003 г. до май 2007 г. е член на Управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.

В периода 2005 – 2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка. От страна на българската държава води преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз в областта на банковото дело.

От 2008 г. до 2020 г. Петър Андронов е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, с два мандата като неин председател – от 2015 до 2017 г. и от 2018 до 2020 г.

Преподавател е в УНСС по Финанси от 1995 г. до 2004 г. Член е на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и на Университета за национално и световно стопанство. От 1995 г. е лектор в УНСС, във Висшето училище по застраховане и финанси и в Нов български университет / Международен банков институт.

Петър Андронов е трикратен носител на наградата "Банкер на годината" и носител на призовете "Мениджър на годината", Приз "Буров" за банково управление, "Мистър Икономика" и много други. Носител на кралски орден на Кралство Белгия.

Кой е новият директор Питър Рубен

Питър Рубен има 30-годишна кариера в KBC Груп, заемайки различни ръководни позиции в няколко държави в Европа.

Непосредствено преди да пристигне в България, Питър Рубен заема позицията главен изпълнителен директор на КВС Bank в Ирландия, която е първата дигитална банка в белгийската финансова група.

Завършил е университета в Льовен, Белгия с магистърска степен по право, както и MBA във Vlerick Business School, Белгия.

Започва кариерата си през 1991 г. и е заемал различни ръководни позиции в няколко държави в Европа, по-специално Великобритания, Испания и Франция.

От 2005 г. до 2010 г. Рубен е изпълнителен директор "Корпоративно банкиране" в банка ČSOB в Чехия. В периода от 2010 г. до 2017 г. е старши управляващ директор и член на Управителния съвет на банката и застрахователното дружество K&H в Будапеща (Унгария). През 2017 г. е назначен за старши генерален мениджър "Кредитен риск" на Групата в централата на KBC в Брюксел. През 2019 г. заема длъжността главен изпълнителен директор на KBC Ирландия.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82993
 • GBP
  1
  2.31374
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички