Петър Андронов се оттегля от ОББ, за да заеме по-висок пост


Петър Андронов се оттегля от ОББ, за да заеме по-висок пост
Снимка: KBC Груп

7140

Една от водещите български банки – ОББ ще има нов главен изпълнителен директор, а компанията-майка KBC Груп – нов кънтри мениджър за България. Настоящият ръководител Петър Андронов ще се издигне на по-висока позиция в корпоративната йерархия, а мястото му ще заеме Питър Рьобен, който в момента е изпълнителен директор на KBC Bank Ирландия, съобщават от Групата. ОББ запазва най-високия си рейтинг сред банките в България

Андронов ще поеме управлението на ресор "Международни пазари", като ще отговаря и за KBC Asset Management. Той ще стане част и от Изпълнителния комитет на KBC Груп – един от висшите ръководни органи на групата.

Рокадите са част от вълна от промени на върха на KBC Груп. Начело на компанията ще застане Люк Попелиер, заемайки позицията на главен финансов директор и изпълнителен директор на KBC Груп. Попелиер досега е ръководел бизнеса на финансовата група на международните пазари. Именно него ще наследи Андронов, щом заеме новия си пост. Новият Люк Попелиер ще отговаря и за "Пазари" и KBC Securities.

Назначенията на Попелиер и Андронов са одобрени от Европейската централна банка и от Националната банка на Белгия. Те ще заемат новите си позиции след одобрение от годишното Общо събрание на акционерите на KBC Груп на 6 май 2021 г.

Петър Андронов е един от най-опитните банкери у нас. Той е кънтри мениджър на KBC Груп у нас от 2007 г., когато белгийската група придоби Сибанк и ДЗИ. От няколко години Андронов е шеф и на Асоциацията на Банките в България, но вероятно ще се оттегли от поста, щом заеме новата позиция.

Българският банкер получи висока оценка и от главния изпълнителен директор на KBC Груп – Йохан Тейс. "Радвам се да приветствам Петър Андронов като член на нашия Изпълнителен комитет. Освен неговият многогодишен професионален, академичен и международен опит Петър има задълбочени познания в областта на икономиката и финансите, които ще му позволят значително да допринесе за по-нататъшното развитие на нашата група на основните ни пазари в Централна Европа и Ирландия.

През последните 13 години той държи кормилото на бизнеса ни в България през едни много предизвикателни времена. Той успешно осъществи придобиването на Обединена българска банка и последвалото сливане със Сибанк и подготви нашите български дружества за процеса на дигитална трансформация. Качествата му също така бяха оценени и от външния свят като той е печелил 4 пъти наградата "Банкер на годината", но също така и "Мениджър на годината", приз "Буров" за банков мениджмънт, бил е номиниран за "Мистър Икономика" и му е присъдено званието Офицер на Ордена на короната на Белгия." – казва Тейс.

Йохан Тeйс поздрави и Питър Рьобен за назначаването му като главен изпълнителен директор, отговарящ за дейността на дружествата на KBC Груп в България: "С избора на Питър ние избрахме изпълнителен директор, който притежава задълбочен и богат международен опит във финансовия сектор. Освен това, тъй като клиентското преживяване, иновациите и дигиталната трансформация стават все по-важни, опитът на Питър в KBC Bank Ирландия – ирландският лидер в дигиталните трансформации – ще се окаже безценен в новата му роля на главен изпълнителен директор в България, пренасяйки дигиталната трансформация на дейността ни в България на следващото ниво.

Наистина вярвам, че богатият му опит в сложни, международни и преобразуващи се бизнес модели, както и задълбочените знания за Групата, сектора и новите технологии, ще бъдат от решаващо значение за подпомагане стратегията на KBC, което ще бъде от полза за всички заинтересовани лица." – посочва Тейс.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички