Почина дългогодишният шеф на "Главболгарстрой" Симеон Пешов


Почина дългогодишният шеф на "Главболгарстрой" Симеон Пешов
Снимка: БГНЕС

19425

На 79 години внезапно си отиде една от емблематичните фигури в българската строителна индустрия - инж. Симеон Пешов.

Дългогодишен лидер на най-голямата и най-старата строителна компания у нас - "Главболгарстрой Холдинг" АД и почетен председател на Камарата на строителите в България, Пешов беше сред хората, изградили някои от най-големите инфраструктурни обекти у нас.

От 1990 г. до сега ръководи компаниите в групата на "Главболгарстрой". Дружеството, създадено по времето на социализма, оцеля през бурните години на прехода и независимо кой управлява държавата, неизменно печели големи обществени поръчки за стотици милиони левове.

Пешов обясняваше това с факта, че едно от първите неща, които е направил, след като поема компанията, е да забрани да се говори за политика и участие на работещите в "Главболгарстрой" в партии. "Ние работим за България, поддържаме онези ходове на правителствата, които са в интерес на страната. И най-важното, "Главболгарстрой" не се занимава с политиканство", казваше Пешов.

През последните години строителният бизнес се управлява от синовете му - Камен и Калин, които над 10 години са в ръководния екип на дружеството.

Бизнесът му е изкарва стотици милиони на година, а Пешов често е в компанията на най-големите в държавата - политици, министри, кметове. Въпреки това остава земен, разговорлив и услужлив. "За всички, които го познаваха, инж. Симеон Пешов остава пример за почтеност, упоритост и любов към професията и хората", съобщават от "Главболгарстрой Холдинг".

Известен меценат, той е отговорен за възраждането на късноантичната римска крепост Цари Мали град в родния му Белчин. Основател на фондация "Възраждане за Белчин". Това лято в планинското градче се проведе и първото издание на летния оперен фестивал "Портал на два свята".

Симеон Пешов е роден на 29 март 1941 г. Завършва висше образование в Инженерно – строителния институт (ИСИ) в София. Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството (по-късно Институт по строителна кибернетика). Председател е на Камара на строителите в България от 2003 г. до 2010 г., понастоящем "почетен председател".

Поклонението ще се състои на 18.09.2020 (петък) от 10:00 до 12:30 в църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в село Белчин.

Expert.bg изказва съболезнования на семейството му.

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички