Предлагат Шрьодер за член на борда на "Газпром"


Предлагат Шрьодер за член на борда на "Газпром"
Снимка: Getty Images/Guliver

4384

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е номиниран за член на борда на директорите на "Газпром", руската държавна енергийна компания, която стои зад газопровода "Северен поток-2", съобщи Politico. Герхард Шрьодер поема управлението на дъщерна на руския холдинг „Газпром“ компания

В петък "Газпром" публикува официален списък на номинираните, като заяви, че имената ще бъдат гласувани през юни по време на събрание на акционерите в Санкт Петербург, предаде БГНЕС.

Новината дойде седмица, след като Шрьодер - дългогодишен приятел на Владимир Путин, който заема ръководни постове в "Северен поток" и "Роснефт" - влезе в заглавията на вестниците, като заяви в своя подкаст, че Украйна, а не Русия, "дрънка оръжия".

Шрьодер беше критикуван за коментарите си от Германия за възприеманата мекота към Путин в момент, когато Украйна остава заобиколена от огромна и все още нарастваща маса руски войски и оръжия.

Номинацията на Шрьодер за "Газпром" разгневи опонентите му, като председателката на комисията по отбрана в парламента Мари-Агнес Щрак-Зимерман предложи той да бъде лишен от пенсията, която получава като бивш канцлер.

"Време е да започнем да мислим за отнемане на надбавката на Герхард Шрьодер като бивш канцлер", написа в Twitter Щрак-Зимерман, която е от либералните Свободни демократи (СвДП). "Той вреди на страната, на която трябва да служи, и доброволно получава повече от добро заплащане за това от един автократ."

Щефан Мюлер от баварския Християнсоциален съюз се съгласи, като написа в социалната мрежа: "Шрьодер получава повишение от приятеля си Путин. Надпартийно трябва да говорим за лишаването му от официалното дарение като бивш канцлер".

"Той вреди на Германия", добави Мюлер.

Необезпокояван, в петък следобед по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, Шрьодер се включи в LinkedIn, за да разкритикува онези, които бойкотират събитието заради спазването на човешките права в Пекин, като заяви, че Китай е "най-важният пазар за продажби на Германия".

"Всеки, който иска да окаже натиск върху Китай с искания за бойкот и морализаторска външна политика, играе опасна игра", написа той. В Германия обясниха кога ще стартира сертификацията на „Северен поток 2“

Настоящият германски канцлер Олаф Шолц отпътува за Вашингтон в неделя за разговори с американския президент Джо Байдън, а седмица по-късно е планирано да посети Киев и Москва.

 

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички